De jungle van de WOR deel 5 - moet je voor een pilot naar de OR?

Weblogs

Voor veel leidinggevenden een realiteit: door het personeelstekort is de werkdruk binnen je organisatie (te) hoog. En hoge werkdruk leidt tot uitval van medewerkers. Om het toenemende ziekteverzuim binnen je organisatie terug te dringen overweeg je daarom maatregelen te nemen. Maar voordat je die definitief wilt doorvoeren, wil je eerst weten of ze ook echt meerwaarde hebben. Je besluit een pilot te draaien. En nu een pilot doorgaans tijdelijk is, speelt de OR geen rol… Of toch wel?  

Jungle

Binnen de arbodienst waarmee je samenwerkt zijn de bedrijfsartsen door de werkdruk allemaal uitgevallen. Daarom ga je op zoek naar een andere arbodienst. Na verschillende partijen te hebben gesproken, heb je je oog laten vallen op arbodienst ‘Prut’. Om zeker te zijn van de kwaliteit van de arbodienst besluit je eerst negen maanden een pilot te draaien met ‘Prut’. Maar dan belt de voorzitter van de OR je. Zij spreekt je erop aan dat ze van een verkouden medewerker hoorde over gesprekken met een nieuwe arbodienst, maar dat de OR van niets weet. Je hoort jezelf antwoorden dat er ook nog niets definitief is, nu je denkt aan een pilot en een pilot slechts tijdelijk is.     

Wanneer is instemming OR nodig?

Als je zekerheidshalve om bevestiging vraagt bij je huisjurist van O&P Rijk|AAA (die er ondanks de hoge werkdruk aldaar gelukkig nog zit), voel je je eigen stressniveau pieken: het ligt genuanceerder. Als het gaat om een onderwerp waarvoor je instemming van de OR nodig hebt (zoals een regeling op het gebied van arbeidsomstandigheden waarbij je keuzevrijheid hebt), dan kan ook voor een pilot instemming vereist zijn. Namelijk als ze moeilijk omkeerbare gevolgen kunnen hebben voor de medewerkers of als de gevolgen ingrijpend zijn gelet op het aantal betrokken medewerkers en de tijdsduur van de pilot. Daarbij geldt dat bij een langere tijdsduur van de pilot de onomkeerbare gevolgen eerder aangenomen kunnen worden.  

Oei. Negen maanden is vrij lang. Je belt snel de OR-voorzitter terug en zegt dat het instemmingsverzoek er zo spoedig mogelijk aankomt. Dat stemt haar tevreden. Je hangt op en de jurist van O&P Rijk|AAA belt gelijk daarna. Hij laat je weten dat het concept-instemmingsverzoek voor de OR al klaar is. Je bloeddruk daalt weer. En dat is maar goed ook. De arbodienst heeft het tenslotte al druk genoeg.  

Meer informatie

Heb je zelf een instemmingsverzoek onder handen of heb je andere vragen over de WOR? Je huisjurist zit voor je klaar!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.