Weer uitstel ‘bedrag ineens’?

Weblogs

De behandeling van de ‘Wet bedrag ineens’ staat voorlopig gepland in week 4 van 2024. Daarmee lijkt de geplande invoeringsdatum van 1 juli 2024 niet meer haalbaar. 
Pensioenfondsen hebben immers tijd nodig om de deelnemers goed te informeren. En met 'tijd' wordt een periode van zes tot negen maanden bedoeld. Een datum in 2024 lijkt daardoor niet waarschijnlijk.
 

Wat is ‘een bedrag ineens’ ook alweer?

Met het bedrag ineens kan een werknemer een deel (maximaal 10%) van het opgebouwde ouderdomspensioen in één keer laten uitbetalen. Dat kan alleen op het moment dat de werknemer met pensioen gaat. 

Dat klinkt goed, maar het heeft ook gevolgen die misschien niet direct zichtbaar zijn. 
Als een deelnemer kiest om een bedrag ineens te ontvangen heeft dat gevolgen voor de hoogte van de levenslange pensioenuitkering daarna. Die wordt dan lager. En is die lagere pensioenuitkering dan nog altijd voldoende om een prettige oude dag te beleven? Het ontvangen van een (flink) pensioenbedrag ineens heeft ook gevolgen voor de inkomstenbelasting en voor de huurtoeslag of zorgtoeslag die een werknemer mogelijk ontvangt. Daar zal de werknemer goed over moeten worden geïnformeerd en daar is tijd voor nodig.

Gevolgen voor de werknemer

Er zijn werknemers die al een tijdje wachten op deze mogelijkheid om een bedrag ineens te kunnen opnemen. En die daarvoor zelfs hun pensioendatum opschuiven. Want ben je al met pensioen gegaan dan krijg je niet meer de mogelijkheid om te kiezen voor dit bedrag ineens. Te verwachten is dat de teleurstelling bij deze groep groot is. 

Op dit moment is het niet mogelijk om berekeningen te laten maken bij ABP of het Kennispunt Financiële Rechtspositie (KFR) hoe hoog het bedrag ineens kan zijn en wat de gevolgen zijn voor de levenslange pensioenuitkering. Dat zal pas mogelijk zijn als het wetsvoorstel is aangenomen en de datum bekend is waarop het bedrag ineens wordt ingevoerd.
 

Kennispunt Financiële Rechtspositie

Voor andere zaken rondom de financiële Rechtspositie kan je wel terecht bij het KFR. Kijk op onze website wat we voor werkgevers binnen het Rijk kunnen doen.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.