Onderhandelingsresultaat CAO Rijk 2024-2025

Weblogs

Afgelopen vrijdag 29 maart hebben de vakbonden FNV, Ambtenarencentrum, CNV en CMHF en de werkgever Rijk een onderhandelingsresultaat over de CAO Rijk 2024-2025 bereikt. Medio april geven vakbonden aan wat hun achterban van dit resultaat vindt. 

Wij hebben het akkoord al voor je uitgepluisd en de wijzigingen die vanuit arbeidsrechtelijk perspectief het meest in het oog springen op een rijtje gezet.

Loonafspraken

De loonafspraken hebben geen gevolgen voor een aantal al vastgestelde bedragen zoals de transitievergoeding, de stimuleringspremie en andere bedragen die worden genoemd in een vaststellingsovereenkomst; tenzij in de vaststellingsovereenkomst expliciet is overeengekomen dat de daarin opgenomen bedragen worden aangepast aan de loonafspraken.

Tijdelijke werkzaamheden 

Het eerste dat opvalt is de verruiming van de mogelijkheid om tijdelijke arbeidsovereenkomsten te sluiten voor tijdelijke werkzaamheden. Vanaf 1 juli 2024 is dat niet meer gemaximeerd op 24 maanden, maar kan ook een langere looptijd worden overeengekomen, bij langerlopende tijdelijke werkzaamheden.

Let wel: als het gaat om een tweede (of volgende) tijdelijke arbeidsovereenkomst, dan komt het maximum van 36 maanden van de ketenbepaling van het Burgerlijk wetboek in beeld en wordt 'tijdelijk' bij overschrijding van 36 maanden automatisch 'vast'.
CAO-partijen benadrukken voorts dat wanneer tijdelijke werkzaamheden overgaan in structurele taken, een vaste arbeidsovereenkomst moet worden aangegaan.

Studiekostenbeding

In de cao is in de paragraaf “Voorzieningen bij studie en opleiding” de mogelijkheid van een studiebeding opgenomen voor terugbetaling van studiekostenvergoedingen. De tekst wordt met ingang van 1 juli 2024 aangepast als volgt: “In de meeste situaties mag uw werkgever u niet vragen om de studiekostenvergoeding van een studie of opleiding geheel of gedeeltelijk terug te betalen. In de situaties waarin dit wettelijk is toegestaan en ook de cao-bepalingen dat niet uitsluiten, kan uw werkgever dit alleen vragen als u daarvoor een studieovereenkomst met een studiekostenbeding heeft gesloten. Het verplicht te gebruiken model daarvoor is opgenomen in een bijlage van de cao”. Onderdeel van deze nieuwe bijlage van de cao is een toelichting over de (on)mogelijkheden rond het terug moeten betalen van studiekosten.

Re-integratie en loondoorbetaling bij ziekte

In de uitvoering zijn diverse problemen rond de toepassing van hoofdstuk 8 van de CAO Rijk over ziekte en arbeidsongeschiktheid gesignaleerd. Dit heeft een aantal oorzaken:

  • door onbedoelde gevolgen van toepassing van de cao-bepalingen (definitie passend werk, herplaatsing voorafgaand aan WIA- beschikking), 
  • door de samenloop van cao-aanspraken rond loondoorbetaling en wettelijke aanspraken (ZW en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen) en 
  • door onvolledigheden in de beschrijving van cao-aanspraken voor werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn.

Gestreefd wordt om in samenwerking met de juristen van Advocaten en Adviseurs Arbeidsrecht per 1 januari 2025 met aanpassing van de bestaande cao-teksten van hoofdstuk 8 de gesignaleerde uitvoeringsproblemen weg te nemen in overeenstemming met de bonden.

Meer informatie

Zoals gezegd, medio april geven vakbonden aan wat hun achterban van dit resultaat vindt. Heb je een vraag over één van de arbeidsjuridische aspecten van het akkoord? Je huisjurist beantwoordt ze graag!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.