Arbocatalogus Rijk vernieuwd

Weblogs

Wist je dat in de arbocatalogus Rijk staat beschreven hoe het Rijk invulling geeft aan de algemene bepalingen uit de Arbowet ten aanzien van het arbobeleid en specifieke arbeidsrisico’s? De inhoud van de arbocatalogus is in 2022 door vijf werkgroepen met vertegenwoordigers van IPGW en GOR Rijk, onder leiding van Bedrijfszorg, geactualiseerd en vastgesteld door sociale partners.

De arbeidsrisico’s die staan beschreven zijn Beeldschermwerk, Werkdruk, Ongewenste omgangsvormen, Agressie en geweld door derden. COVID-19 kantoren wordt aangeboden als Handreiking.

Verder staat in de arbocatalogus Rijk beschreven welke onderdelen en aanpak een arbobeleid ten minste moet omvatten. Voor de arbeidsrisico’s beeldschermwerk, werkdruk, ongewenste omgangsvormen, agressie en geweld door derden, en COVID-19 kantoren is opgenomen:

  • Een algemene uitleg over het arbeidsrisico.
  • De voor het arbeidsrisico geldende arbowet- en regelgeving.
  • Voor beleid, voorkomen, herkennen, aanpakken en voorlichting en instructie:
    • Afspraken: wat ten minste wordt verwacht bij de aanpak van het arbeidsrisico: de voor de Sector Rijk gemaakte bindende beschermingsafspraken.
    • HandRIJKingen om concreet invulling te geven aan de afspraken. Of om aan de slag te gaan als je meer wilt doen dan de afspraken.

De vernieuwde catalogus is voornamelijk bedoeld voor preventiemedewerkers en arboprofessionals, maar alle rijksambtenaren kunnen er gebruik van maken. Zo kunnen ook de OR, leidinggevenden en werknemers er hun voordeel mee doen.

De arbocatalogus Rijk is van toepassing op alle rijksambtenaren met uitzondering van Defensiepersoneel. In 2023 wordt de arbocatalogus verder onder de aandacht gebracht en vindt een inhoudelijke doorontwikkeling plaats.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.