Blog: Op zoek naar de toekomstige generatie Bedrijfsmaatschappelijk Werkers

Weblogs

Gastlessen voor studenten HBO Social Work 

Vanuit O&P Rijk zetten bedrijfsmaatschappelijk werkers zich in voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van zowel medewerkers als leidinggevenden in het hele land. De laatste jaren zijn er weliswaar veel nieuwe collega’s bij gekomen, maar daar staat tegenover dat er ook een aanzienlijk aantal collega’s met pensioen is gegaan. 
Daarom zoekt O&P Rijk | Bedrijfszorg actief de verbinding op met de Social Work opleidingen van hogescholen om zo meer bekendheid aan het bedrijfsmaatschappelijk werk te geven en studenten te inspireren voor een loopbaan als bedrijfsmaatschappelijk werker bij de Rijksoverheid. Hier is een serie gastlessen voor eerste- en tweedejaars studenten uit voortgekomen. 

Ray Hartman

Bedrijfsmaatschappelijk werk bij de Rijksoverheid

Sinds 2007 zijn alle bedrijfsmaatschappelijk werkers die werkzaam zijn voor de Rijksoverheid ondergebracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, met uitzondering van het ministerie van Defensie en de Belastingdienst.
Vanuit O&P Rijk zet deze bevlogen groep professionals zich in voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van zowel medewerkers als leidinggevenden in het hele land.
Begeleiding en advisering bij re-integratie van uitgevallen medewerkers en vooral ook preventieve interventies in individueel-, team- of multi-disciplinair verband zijn hierbij dagelijks aan de orde.
In de loop der jaren is het aantal bedrijfsmaatschappelijk werkers gestaag gegroeid tot momenteel 90 medewerkers. Hiervan zijn er 63  in vaste dienst en is het overige deel ZZP-er.

Vergrijzing

De laatste jaren zijn er weliswaar veel nieuwe collega’s bij gekomen, daar staat echter tegenover dat er ook een aanzienlijk aantal collega’s met pensioen is gegaan. Ook de komende jaren zal de vergrijzing leiden tot vertrek van medewerkers en daarmee ook van waardevolle kennis en ervaring.
Daarnaast blijkt dat het vak van bedrijfsmaatschappelijk werk bij veel HBO-studenten Social Work relatief onbekend is, met als gevolg dat er vrij weinig gekozen wordt voor het leerprofiel Welzijn met aansluitend een post-HBO Bedrijfsmaatschappelijk Werk.
O&P Rijk hecht grote waarde aan het niveau van professionaliteit van de bedrijfsmaatschappelijk werkers. Daarom worden er minimum eisen aan nieuwe medewerkers gesteld, namelijk een post-HBO opleiding bedrijfsmaatschappelijk werk en drie jaar werkervaring.
Ook voor de komende jaren willen we borgen dat er voldoende gekwalificeerde professionals beschikbaar zijn om alle onderdelen van de Rijksoverheid te ondersteunen bij het vitaal en duurzaam inzetbaar houden van hun medewerkers en leidinggevenden. Daarom is het dus van vitaal belang om studenten van de Social Work opleidingen al in een vroeg stadium kennis te laten maken met bedrijfsmaatschappelijk werk en ze te enthousiasmeren voor dit prachtige vak.
 

Professionalisering

Binnen de groep bedrijfsmaatschappelijk werkers werkt een Kernteam met zogenaamde ‘werkplaatsen’ aan innovatie en professionalisering van de dienstverlening.
Eén van deze werkplaatsen houdt zich bezig met de verbinding met de Social Work opleidingen van de Hogescholen, om daarmee meer bekendheid aan het bedrijfsmaatschappelijk werk te geven en studenten te inspireren voor een loopbaan als bedrijfsmaatschappelijk werker bij de Rijksoverheid. Hier is een serie gastlessen voor eerste- en tweedejaars studenten van de Hogeschool Social Work opleidingen uit voortgekomen. De kop is er daarbij inmiddels al af: Hogeschool Leiden had onlangs de primeur van de eerste gastles.
 

Toekomst

Het komende jaar worden de gastlessen geëvalueerd en doorontwikkeld. En willen we de samenwerking met de Hogescholen intensiveren, zodat het vak bedrijfsmaatschappelijk werk weer goed in beeld komt bij de studenten Social Work.
Hiermee samenhangend komt ook de vraag naar een stagebeleid en concrete stageplekken voor de functie van bedrijfsmaatschappelijk werk bij O&P Rijk om de hoek kijken. Hiermee houdt een andere werkplaats van het BMW-kernteam zich specifiek mee bezig. Dit krijgt naar verwachting in 2024 vorm.

Als bedrijfsmaatschappelijk werkers bij de Rijksoverheid kunnen wij in ieder geval niet wachten om -in een hopelijk niet al te verre toekomst- veel nieuwe, enthousiaste collega’s te mogen begroeten!

Ray Hartman, bedrijfsmaatschappelijk werker, november 2023

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.