Hoe doen we dat? Ergonomen

Weblogs

Roy Versteegen is een van de ergonomen van Bedrijfszorg. Hij is specialist in het ontwerpen en optimaliseren van de werkomgeving en hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat je op een gezonde en veilige manier kunt werken en optimaal presteren. Zijn werk is van groot belang voor het voorkomen van fysieke klachten en het verminderen van het risico op werk gerelateerde aandoeningen.

Waarvoor kunnen medewerkers bij jullie terecht?

Roy:’ een belangrijk onderdeel van ons werk zijn de individuele werkplekonderzoeken. Als medewerkers klachten ervaren of vragen hebben over hun werkplek en werkhouding kunnen ze, in overleg met hun leidinggevende, een aanvraag doen voor een werkplekonderzoek. Dit kan een werkplek op kantoor zijn, een thuiswerkplek of een auto-werkplekonderzoek. Daarnaast geven we training aan ergo coaches of voorlichting aan groepen medewerkers over fysieke belasting en beeldschermwerk. We doen onderzoek naar fysieke belasting en geven advies daar over. Dit gaat niet alleen om statische belasting door beeldschermwerk, maar ook de fysieke belasting als gevolg van tillen en dragen, duwen en trekken en belastende werkhoudingen. We geven advies over de inrichting van werkplekken en afdelingen en kunnen dus ook worden ingeschakeld bij nieuw- en verbouw en herinrichting van bijvoorbeeld laboratoria, expeditie-ruimten, controlekamers of balies. En uiteraard kantoorruimten. En we adviseren over producten zoals tilhulpmiddelen, visuele- of spraakgestuurde software ondersteuning en kantoorstoelen. Andere zaken die we beoordelen zijn de organisatie van de werkzaamheden en het werkklimaat.

Roy Versteegen

Hoe kunnen jullie bijdragen aan het voorkomen van verzuim?

’Om uitval te voorkomen is het belangrijk dat wij als ergonomen zo snel mogelijk worden ingeschakeld. Lichte klachten kunnen vaak chronisch worden en verzuim tot gevolg hebben als er te lang wordt gewacht met de aanpak van de belastende factoren. Preventieve aandacht, voor zowel het gedrag, de organisatie van het werk en de werkplek, is van groot belang om klachten en verzuim te voorkomen. Dit kunnen wij doen door de risico’s bijtijds in kaart te brengen en advies te geven over beheersmaatregelen. Met voorlichting en instructie vergroten wij ook de bewustwording van medewerkers over de werk gerelateerde risico’s. Denk bijvoorbeeld aan op een goede manier tillen, bijtijds van houding wisselen om statische overbelasting te voorkomen en goed letten op herstelmomenten,’ vertelt Roy.

Hoe zouden ergonomen nog beter ingezet kunnen worden binnen de Rijksoverheid?

Roy: ’ik denk dat ergonomen meer kunnen worden ingezet bij met name de preventieve kant van de arbeidsomstandigheden van medewerkers. Nu komen we vaak als er al klachten zijn. Het zou goed zijn als we ook meer beleidsmatig worden ingezet om de organisatie te helpen een breed gedragen, beleidsmatige aanpak van preventie van arbeidsrisico’s zoals fysieke belasting te realiseren. En dit betreft dan preventie op het gebied van de werkplek, de werkorganisatie als het werkgedrag.’  

Heb je nog een tip?

bespreek het met je leidinggevende als je merkt dat je klachten krijgt van bepaalde werkzaamheden (bijvoorbeeld beeldschermwerk of tillen), ook al is het maar af en toe. Onderneem bijtijds actie om ernstigere of chronische klachten te voorkómen. Schakel bijvoorbeeld de preventiemedewerker of ergo coach in van je afdeling of vraag een werkplekonderzoek aan door een ergonoom. En kijk of je zelf je werkplek nog beter kan instellen via onze werkplekkentool.

Meer informatie over de ergonomen van Bedrijfszorg.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.