Onderzoek Werken aan Mantelzorg: hoe blijft de medewerker in balans?

Weblogs

Werkgevers krijgen steeds vaker te maken met medewerkers die naast hun baan zorgen voor een familielid, vriend of buur. 1 op de 4 werknemers heeft daar mee te maken. Door de vergrijzing en de druk op de reguliere zorg zal de combinatie werk en mantelzorg de komende jaren steeds vaker voorkomen. Het RIVM doet daarom onderzoek naar de ondersteuning van werknemers die mantelzorg geven. Wat hebben zij nodig en hoe kunnen we ervoor zorgen dat medewerkers zowel in hun werk- als in hun privé- en zorgsituatie goed in balans blijven?

Combinatie werk en mantelzorg zwaar

Het combineren van werk en mantelzorg is vaak zwaar voor medewerkers en kan leiden tot een behoorlijke belasting. Sommige medewerkers krijgen hierdoor gezondheidsproblemen of vallen zelfs helemaal uit. Eline Vos is promovenda bij het RIVM en geeft de noodzaak van het onderzoek Werken aan Mantelzorg aan: ‘Om mantelzorgers gezond en inzetbaar te houden, is het belangrijk dat zij hun situatie op tijd bespreken en daarbij passende ondersteuning krijgen. Mantelzorg is nu vaak nog te onzichtbaar op de werkvloer. Door vroeg mee te denken over oplossingen en hulp te bieden valt er nog veel winst te behalen.’

Voor het onderzoek is een stapsgewijze aanpak opgesteld voor de begeleiding van werknemers met mantelzorgtaken. In de aanpak gaat een mantelzorger samen met de eigen leidinggevende aan de slag met knelpunten in de balans tussen werk, mantelzorg en privéleven en werken ze samen aan oplossingen. Zij worden daarbij begeleid door een procesbegeleider. Binnen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wordt deze rol onder andere vervuld door bedrijfsmaatschappelijk werker Mirjam van Essen. Zij begeleidt de komende maanden verschillende medewerkers en leidinggevenden van RVO. De aanpak bestaat uit 3 gesprekken: een inventarisatie, een plan van aanpak en een evaluatiegesprek. De medewerker neemt deel aan alle gesprekken, de leidinggevende aan de laatste 2 gesprekken. Het laatste, afrondende gesprek is een driegesprek tussen medewerker, leidinggevende en procesbegeleider. De mantelzorgers doen mee op vrijwillige basis.

Mensgerichte aanpak biedt uitkomst

Het doel van de gesprekken is om ervoor te zorgen dat de medewerker gezond en inzetbaar blijft en niet te veel belast wordt door de mantelzorgtaken. ‘We kijken in de gesprekken naar zowel de werk- als de zorg- en privésituatie. Wat gaat goed en waar loopt de medewerker tegenaan? Door dit te monitoren blijven zowel medewerker als leidinggevende op de hoogte. We zoeken tijdig naar oplossingen. Denk hierbij aan aanpassingen in werktaken en roosters, thuiswerk- en verlofregelingen, het inschakelen van extra hulp bij mantelzorg of het creëren van meer ontspanningsmogelijkheden voor de werknemer. Het is belangrijk dat de leidinggevende ook de hele situatie kent van de medewerker. Eline: “Ik geloof daarbij in een mensgerichte aanpak. Op die manier is er wederzijds begrip en kan je eerder voorkomen dat een medewerker uitvalt.’

Met behulp van vragenlijsten en interviews met de verschillende betrokkenen onderzoekt Eline Vos daarna of de stapsgewijze aanpak de werkende mantelzorgers ook daadwerkelijk helpt in hun werk-, zorg- en privébalans. Naast de RVO wordt het onderzoek ook afgenomen bij een hogeschool en een aantal gemeentes.
Naar verwachting is het onderzoek in mei 2024 afgerond en verschijnt het rapport met de resultaten van het RIVM aan het eind van de zomer van 2024. Dit rapport wordt onder andere gedeeld met werkgevers, mantelzorgorganisaties en de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Op de hoogte blijven?

Wil je graag op de hoogte blijven van de voortgang van het onderzoek van RVO? Dan kan je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief van Werken aan Mantelzorg. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.