‘We zijn allemaal verantwoordelijk’

Weblogs

Het Interdepartementaal Netwerk Vertrouwenspersonen (INVP) telt ruim 600 leden en bestaat naast vertrouwenspersonen ook uit bijvoorbeeld integriteit coördinatoren. Samen dragen ze een grote steen bij aan het bevorderen van de sociale veiligheid binnen de Rijksoverheid. Marieke Smit is sinds een tijdje coördinator van dit netwerk. We spraken met haar over haar werk en sociale veiligheid.

Marieke, wat betekent sociale veiligheid voor jou?

‘Dat er een open en veilig werkklimaat is, waar je jezelf kunt zijn. Het maakt niet uit wie je bent, welk werk je doet of welk contractvorm je hebt. Iedereen heeft dezelfde rechten en plichten. Het gaat over iedereen in de organisatie, dus ook over de directeur of de leidinggevende. Het gaat over gedrag tussen mensen; hoe we met elkaar omgaan. In de Gedragscode Integriteit Rijk staat uiterst zorgvuldig beschreven dat we integer moeten handelen en iedereen rechtvaardig, gelijkwaardig en met respect behandelen. Maar met alleen beschrijven zijn we er niet. Sociale veiligheid betreft het gedrag tussen mensen, met voor ieder zijn/haar invalshoek, grens, waarden en normen. Wat voor de één prima is, kan voor de ander kwetsend zijn. Pesten, discriminatie, agressie en ander ongewenst gedrag en ander niet integer gedrag is onacceptabel en daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor,’ vertelt Marieke.

Marieke Smit

Kan je wat vertellen over het Netwerk Vertrouwenspersonen?

Marieke: ‘Het Interdepartementaal Netwerk Vertrouwenspersonen faciliteert vertrouwenspersonen die werken bij de Rijksoverheid. Wij verzorgen voor hen allerlei trainingen, workshops en intervisie.  

Ook hebben we een mooie basistraining voor beginnende vertrouwenspersonen, conform de kadereisen voor vertrouwenspersonen Rijksoverheid*. Als je onze netwerkkalender bekijkt, zie je bij alles wat we aanbieden, dat we de bouwstenen uit de kadereisen hebben benoemd. Zo kun je als vertrouwenspersoon heel makkelijk terugvinden waar je aan werkt of, als je een specifieke ontwikkelvraag hebt naar aanleiding van de kadereisen, hierbij geschikte trainingen en workshops kunt vinden.’

Wat wil je bereiken met het Interdepartementaal Netwerk Vertrouwenspersonen?

‘Mijn doel is om de rol van de vertrouwenspersonen verder te professionaliseren. We willen ze opleiden, bijscholen en met elkaar te verbinden om zo kennis te delen en te bundelen. Elk half jaar stellen wij de netwerkkalender samen, met allerlei workshops en trainingen. Regelmatig vragen we externe partners of sprekers een workshop/training te verzorgen, bijvoorbeeld een online lunchbijeenkomst met een bepaald onderwerp.  Uiteraard ontwikkelen we zelf ook trainingen en workshops. Dat doen we op basis van relevante ontwikkelingen in het vakgebied en op basis van vragen en feedback die we ontvangen. Workshops en trainingen verzorgen we overigens ook op basis van open inschrijving en in company. Niet alleen voor vertrouwenspersonen, maar ook voor management, leidinggevenden en medewerkers over het (h)erkennen van en het zorgvuldig omgaan met en het voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer en het creëren van een sociale veiligheid,’ ligt Marieke toe.

Waar ben je trots op?

Marieke:’ Op zo veel dingen! Waar ik echt trots op ben, is dat we voor een groot aantal groepen vertrouwenspersonen begeleide intervisie aanbieden. Er zijn op dit moment 21 groepen (wereldwijd!), die zowel online, live als hybride bijeenkomen. We hebben zelfs Engelstalige groepen. Tijdens intervisie bespreek je, onder leiding van een professional, in een vertrouwelijke omgeving,  dilemma’s en casuïstiek. Methodisch bespreken onder begeleiding van een professional die optreedt als procesbewaker. De vaste interdepartementale groepen komen, vier keer per jaar, drie uur samen.

Alle organisaties bij de Rijksoverheid hebben zelf vertrouwenspersonen; de interne vertrouwenspersonen. Daarnaast wordt vaak ook een externe vertrouwenspersoon ingezet, ook die inzet wordt verzorgd door het INVP. Dat is overigens ook conform de al eerder benoemde kadereisen vertrouwenspersonen Rijksoverheid. We zijn sparringpartner; kunnen helpen bij het werven en selecteren van interne vertrouwenspersonen. We werken samen met andere disciplines op relevante thema’s, zoals sociale veiligheid, en bieden een begeleidingstraject bij ongewenst gedrag. En laat ik onze inspirerende thematische lunchbijeenkomsten niet vergeten. Daar krijg ik altijd weer energie van.’

Wil je meer weten over het Netwerk Vertrouwenspersonen? Neem dan contact op via netwerkvp@rijksoverheid.nl.

*Kadereisen zijn de gezamenlijke uitgangspunten waardoor een verdere professionalisering en versteviging van de positie van de vertrouwenspersonen binnen het Rijk kan worden gerealiseerd.

Helaas komen ongewenste omgangsvormen in iedere organisatie voor. Of het nu gaat om pesten, agressie en geweld, (seksuele) intimidatie of discriminatie. Dit gedrag is beschadigend en kan leiden tot ziekte of uitval van medewerkers. Daarom is het belangrijk dat jouw organisatie maatregelen neemt om dit soort situaties te voorkomen.

Vertrouwenspersonen in jouw organisatie kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde en (sociaal) veilige werkomgeving. De vertrouwenspersoon ondersteunt iedereen, werkzaam binnen een organisatie, die kwesties met betrekking tot ongewenste omgangsvormen en integriteit wil bespreken of aankaarten.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.