Kwaliteitsraamwerken KWIV en KWIK als aanvulling op het FGR

Weblogs

Hoe zit het ook alweer met de verhouding tussen kwaliteitsraamwerken en het Functiegebouw Rijk (het FGR)? Dit is een actuele vraag nu de rijksbrede implementatie van het Kwaliteitsraamwerk Informatievoorziening (KWIV) in volle gang is. Naast het KWIV is er ook het Kwaliteitsraamwerk Inkoopkolom (KWIK) dat al rijksbreed is geïmplementeerd. 

Wat is een kwaliteitsraamwerk?

Een kwaliteitsraamwerk geeft nadere informatie over de samenstellen van werkzaamheden die voorkomen in een bepaald vakgebied. Bijvoorbeeld systeembeheerder, solution architect (KWIV) of inkoper (KWIK).
De kwaliteitsraamwerken KWIV en KWIK bieden aanvullende informatie ten aanzien van kunde, kennis en opleidingen op de gebieden IV en inkoop. Beide raamwerken dienen als aanvulling op de kwaliteitenprofielen van het Functiegebouw Rijk. 

Hulpmiddel in de HR-cyclus

Een voordeel van de kwaliteitsraamwerken is dat medewerkers, leidinggevenden en opleiders rijksbreed dezelfde gemeenschappelijke taal voor IV- en inkoopkunde en kennis hanteren. De raamwerken bieden bijvoorbeeld houvast bij werving & selectie en professionele ontwikkeling van IV- en inkooppersoneel. Ook geeft registratie van de KWIV- en KWIK-profielen in het personeelsregistratiesysteem (bijvoorbeeld P-Direkt), de organisaties bij het Rijk meer inzicht en overzicht in de professionals die er werken. Daardoor kan er beter kan worden ingespeeld op ontwikkelingen in, en (dreigende) tekorten aan bepaalde expertises (monitoring).

En hoe zit het met de rechtspositie van medewerkers? 

Elke medewerker heeft een FGR-functie (functiegroep en functietypering FGR) die staat vermeld in de arbeidsovereenkomst. Dat is de basis voor de rechtspositie. In P-Direkt komt daar straks de koppeling met het KWIV-profiel bij. De indeling in het KWIV wordt gebaseerd op de inhoud van de werkzaamheden. Deze koppeling van een FGR-functie aan een KWIV-of KWIK-profiel heeft geen gevolgen voor de rechtspositie, de schaalindeling of het salaris. De KWIV- en KWIK-profielen staan los van de schalensystematiek van de Rijksoverheid.

Hoe zit het met de privacy als de profielen zijn geregistreerd in het personeelsregistratiesysteem? 

P-Direkt is gewend om met privacygevoelige informatie te werken. Voor de monitoring is een breder overzicht nodig vanuit P-Direkt. Data over de organisatie-eenheid, het FTE-percentage en soortgelijke informatie worden hierin meegenomen. Het gaat hierbij alleen om data voor analysedoeleinden en niet om informatie die terug te leiden is naar de medewerkers. De Privacy Officer Rijk heeft geoordeeld dat er géén Privacy Impact Assessment (PIA) nodig is voor dit traject.

Hoe wordt ervoor gezorgd dat de raamwerken actueel blijven?

Rijksorganisaties die de raamwerken geïmplementeerd hebben en er inmiddels mee werken, geven feedback over de actuele ontwikkelingen aan de beheerders van de raamwerken. Al deze informatie wordt besproken in de interdepartementale gebruikersoverleggen van het KWIV en het KWIK. Van daaruit worden de aanpassingen in respectievelijk het KWIV en het KWIK geïnitieerd en uitgewerkt. Na de geëigende besluitvormingstrajecten worden aanpassingen doorgevoerd en gepubliceerd op de website van het FGR.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.