Rolbeschrijvingen informatiegestuurd werken voor het HR-domein van het Rijk

Weblogs

O&P Rijk | Organisatieadvies heeft in 2023 samen met HR-professionals uit het Rijk in diverse werksessies rolbeschrijvingen informatiegestuurd werken gemaakt. Bij deze werksessies waren ook deelnemers van Bedrijfszorg, Loopbaan- en Talentontwikkeling, P-Direkt en data-analysten van O&P Rijk betrokken. In februari ’24 zijn de rollen door de Interdepartementale Commissie Organisatie en Personeel (ICOP) vastgesteld. Implementatie is Rijksbreed en raakt ook O&P Rijk.

Context

De ICOP heeft het verder professionaliseren van datagedreven werken binnen HR als prioriteit. De ambitie voor het Rijk is: “In 2027 is informatiegestuurd werken met behulp van HR-data en analyse van HR-data onderdeel van het nemen van beslissingen, het geven van adviezen en het maken van beleidskeuzes in de HR-organisatie”.

Binnen deze context valt het project rondom het datagedreven werken waarbinnen de HR rolbeschrijvingen informatiegestuurd werken zijn ontwikkeld.

“Als je iets maakt dat alle P&O professionals binnen het Rijk gaat raken in hun werk, dan doe je dat gezamenlijk! Dat is de enige manier om betrokkenheid te realiseren. 
Het was super leuk om dit proces te mogen begeleiden en het heeft 4 rolbeschrijvingen speciaal voor HR opgeleverd, die naast het KWIV gaan helpen om als HR-organisatie informatiegestuurd te werken".
Ilse Wortelboer, coördinerend adviseur O&P Rijk Organisatieadvies en projectleider van de rolbeschrijvingen

Rijksbrede betrokkenheid

Er hebben drie werksessies plaatsgevonden met ongeveer zestig 60 professionals uit de HR-kolom van het Rijk waarin gekeken is welke rollen nodig zijn om met behulp van data te komen tot oplossingen voor complexere HR-problemen. Toen de rollen duidelijk waren zijn de werksessies gebruikt om de rollen gezamenlijk te beschrijven. 
Informatiegestuurd werken raakt het IV-domein. 
IV-rollen zijn opgenomen in het Kwaliteitenraamwerk Informatievoorziening (KWIV), dat in 2023 geïmplementeerd is binnen heel het Rijk. De business- en data-analisten vallen bijvoorbeeld onder het KWIV. 

“Vanuit de rolbeschrijvingen kunnen we samen van data informatie maken waarmee we vervolgens impact maken.”
Marc van der Hoek, teammanager O&P Rijk Bedrijfszorg

Binnen het project zijn vier rolbeschrijvingen voor HR-advies en HR-ondersteuning opgesteld: 

  • Informatiegestuurd werken vanuit de business (1e lijn);
  • Informatiegestuurd werken vanuit een HR-vakspecialisme (2e lijn);
  • Gegevensdeskundige;
  • Gegevensbeheerder.

De rolbeschrijvingen zijn bedoeld ter ondersteuning en inspiratie voor leren, ontwikkelen en loopbaan voor bestaande medewerkers en bij werving en selectie van nieuwe medewerkers. Ook kunnen de rolbeschrijvingen worden gebruikt door organisaties als model om de eigen HR-organisatie aan te spiegelen. De rolbeschrijvingen helpen bij het maken van een inschatting welke expertise nodig is om de stap te zetten richting een informatiegestuurde HR-organisatie.

"Door inzicht in de rollen die helpen om meer met data te werken, kunnen we veel gerichter de toegevoegde waarde benutten en belemmeringen oplossen.”
Daan Postma, Data analist O&P Rijk

Besluitvorming en implementatie

De uitkomsten van het project zijn vastgelegd in een rapport “Rollen informatiegestuurd werken HR-kolom Rijk” en samen met een notitie van Personeelsbeleid Rijk over de implementatie besproken in de ICOP van februari 2024. De ICOP heeft de rolbeschrijvingen vastgesteld en besloten dat invoering van de rolbeschrijvingen niet vrijblijvend is. Het O&P domein van het Rijk moet de rolbeschrijvingen implementeren in 2024. 

Elk departement en elke rijksorganisatie is zelf verantwoordelijk voor de implementatie. Rollen moeten worden toegewezen aan HR-professionals en met behulp van de rolbeschrijvingen kan worden vastgesteld welke deskundigheid al in huis is en welke nog ontbreekt. Personeelsbeleid Rijk heeft een HR Analytics-community opgebouwd waar allerlei informatie te vinden is over de rollen, de implementatie en het beschikbare leeraanbod nodig om de deskundigheid op het gebied van informatiegestuurd werken te vergroten. De rollen zijn ook van toepassing op O&P Rijk. 

Meer weten?

Op de HR-Analytics community vindt je de beschrijving van de vier rollen maar ook tips voor implementatie en het leeraanbod.  

“Implementeren werkt als je samen met het hele systeem in de kamer start; alle betrokken disciplines werken dan vanuit gelijke informatie”
Ingrid van der Burgt, manager loopbaan- en talentontwikkeling O&P Rijk-DALT

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.