WenS leidt je in goede banen

De rijksbrede Werving en Selectie tool (WenS) is HR-software voor de ondersteuning van het werving- en selectieproces binnen de Rijksoverheid. Met behulp van WenS kunnen HR- of werving en selectie adviseurs en recruiters vacatures invoeren. Met een druk op de knop regelen zij zelf de publicatie op de Carrière Sites. WenS ondersteunt ook de kandidaat. De sollicitant kan een profiel aanmaken en de relevante informatie voor de sollicitatie daarin plaatsen. Vervolgens kan de recruiter in WenS de eerste checks uitvoeren waarna selectiegesprekken kunnen worden gepland en uitgevoerd.

WenS is ook zeer geschikt om beschikbaar werkaanbod en talent bij elkaar te brengen. Hiermee kunnen we de in- en doorstroom van (nieuwe) collega’s ondersteunen met behulp van talentenpools. Bovenal kunnen we binnen het Rijk geïnteresseerde kandidaten met elkaar delen en talent optimaal benutten.

VOICE-OVER: De Rijksoverheid is een van de grootste werkgevers van ons land.
Om belangstellenden en sollicitanten van binnen en buiten de Rijksoverheid
nog beter te koppelen aan passende banen en een eenduidige uitstraling te realiseren,
is WenS geïntroduceerd.

(Een animatie. Het logo van WenS.)

Een rijksbrede oplossing die het gehele werving- en selectieproces ondersteunt.
Maar hoe werkt het?
WenS biedt verschillende deelprocessen.

(Een diagram.)

Bijvoorbeeld het opmaken van een vacaturetekst...

(Een computervenster.)

de selectie van sollicitanten en de voorbereiding voor de aanstelling
of het opnemen van de kandidaat in een talentenpool.

(Pijlen vertrekken uit de pool. Beeldtekst: Talentpool.)

We laten nu het generieke proces zien.
Stel, je bent recruiter.
Nadat je een vacature via WenS publiceert op de platformen van de Rijksoverheid,
komen kandidaten binnen in WenS.

(Een loep beweegt langs verschillende identieke avatarpictogrammen.)

RUSTIGE MUZIEK

Hier maken zij een profiel aan, uploaden hun cv
en voegen de motivatiebrief toe.
Zijn de gegevens compleet en voldoet de kandidaat aan de gestelde eisen?
Dan wordt de geschikte kandidaat doorgestuurd naar de vacaturehouder
waarna een uitnodiging voor een selectiegesprek volgt.
Uitnodigingen lopen via WenS en worden ondersteund met e-mailtemplates.

(Een kalender.)

Van vacature tot in dienst treden

WenS koppelt relevante processen in de HR-keten: van vacatures, sollicitaties en indiensttreding tot mobiliteit, ontwikkeling en talentmanagement. Het systeem is dan ook niet los te zien van andere relevante HR-systemen. Denk aan personeelsadministratiesystemen zoals het HR-portaal van O&P Rijk | P-Direkt en het platform Carrière Sites Overheid (CSO) voor arbeidsmarktcommunicatie en de werkenbijsites. WenS draagt bij aan duurzame inzetbaarheid van personeel binnen de overheid.

Inzicht in data

Binnen WenS kunnen managers, recruiters en HR-adviseurs het werving- en selectieproces volgen. Ook biedt WenS HR-professionals inzicht in relevante data , zoals het aantal keren dat een vacature wordt bekeken met als doel gepubliceerde vacatures eventueel bij te sturen en te verbeteren. Dit leidt tot betere matches, effectievere wervingscampagnes, verbeterde doorlooptijden en transparantie op de arbeidsmarkt.

Solliciteren wordt eenvoudiger

WenS leidt ook de sollicitant in goede banen. Solliciteren bij en binnen de Rijksoverheid wordt door de tool eenvoudiger. Ook koppelt WenS sollicitanten, van binnen en buiten de Rijksoverheid, nog beter aan beschikbaar werkaanbod. Dit kan door in WenS een kandidaatprofiel aan te maken. Hierin kunnen sollicitanten aangeven of er interesse is in rijksbrede vacatures (tijdelijk werk) en stages. Hiermee kunnen andere organisaties kandidaten benaderen voor een passende functie. Bovendien kan er met dit profiel rijksbreed in een veilige omgeving gesolliciteerd worden.

WenS in de praktijk

Screenshot van de website van WenS met daarop de verschillende functionaliteiten van WenS: nieuwe vacature maken, publiceren vacature, sollciteren kandidaat, selectie van sollicitanten, talentenpools
Screenshot van de website van Werkenvoornederland.nl over nieuwe vacature aanmaken en het publiceren van een vacature.

Bekijk ook onze infographic.

Meer informatie

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je een vraag? Neem contact op met je accountadviseur, ook te vinden onder contactgegevens.