Ontwikkelingen op het gebied van D&I en de Banenafspraak - week 3

Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van D&I en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar). 

Diversiteit & Inclusie

Voortgangsbrief programma voor een inclusieve arbeidsmarkt| Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Van Gennip (SZW) stuurt de voortgangsbrief met de stand van zaken van het programma Voor een Inclusieve Arbeidsmarkt (VIA) en de uitvoering van de Werkagenda VIA.

Kennisdocument Wet tegemoetkomingen loondomein | Brochure | Rijksoverheid.nl
Vragen en antwoorden met betrekking tot de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). 

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen! | Actueel | Rijksoverheid.nl
Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is.

Diversiteit en inclusie bij startups een krachtbron voor innovatie en groei | Weblog | Rijksoverheid.nl
Ondernemer Ruben Brave deed in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoek naar discriminatie in de Nederlandse startup wereld. En ja, discriminatie en uitsluiting komen veelvuldig voor, zo bleek. Ondertussen neemt Brave met Dutch New Narrative Lab initiatieven om het tij te keren. Dat is niet alleen rechtvaardig, het is een stimulans voor de economie.

Kamerbrief bij eerste voortgangsrapportage aard omvang en oorzaken discriminatie en racisme | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister De Jonge (BZK) biedt de Tweede Kamer de eerste voortgangsrapportage van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, getiteld ‘Aard, omvang en oorzaken van discriminatie en racisme: eerste inzichten en vervolg’ aan. De Eerste Kamer heeft eenzelfde brief gekregen.

Topvrouwen Webinar | SER
Op 7 december 2023 vond het webinar ‘Diversiteit in de (sub)top: de executive search voor vrouwelijk toptalent’ plaats. Tijdens het online event gingen we met experts in gesprek over het belang van een goede search voor toptalent - bij het realiseren van meer diversiteit in de (sub)top - en de belangrijke rol die executive searchbureaus (ESB's) hierin kunnen vervullen.

Bij menstruatieverzuim relatief veel griep of verkoudheidsklachten | CBS
In 2022 verzuimde 61 procent van de vrouwelijke werknemers een of meerdere keren vanwege ziekte. Bij 10 procent van deze vrouwen hingen de klachten bij het laatste verzuimgeval samen met zwangerschap, menstruatie of overgang. Verzuim in verband met menstruatieklachten komt van de drie typen klachten het vaakst voor, maar duurt ook het kortst. Bijna de helft van de vrouwen die hun verzuim in verband brachten met menstruatie, had ook griep of verkoudheidsklachten.

Armoede en sociale uitsluiting 2023 | CBS
In Armoede en sociale uitsluiting 2023 presenteert het CBS de nieuwste gegevens over de bevolking van Nederland die in financieel en sociaal opzicht is achtergebleven bij de rest. Door de financiële situatie ook in relatie tot sociale factoren te beschrijven, plaatst het CBS de armoedeproblematiek in een breed maatschappelijk perspectief. Om armoede af te bakenen is in deze publicatie voornamelijk gebruik gemaakt van de lage-inkomensgrens. Deze grens vertegenwoordigt door de tijd heen een vast koopkrachtniveau en wordt jaarlijks alleen aangepast voor de prijsontwikkeling.

Thuiswerken verlaagt baankans | EBS
Sollicitanten die aangeven deels thuis te willen werken, worden minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek – vooral als de reden voor deze wens een betere work-life balance is. Dit tonen Moens et al. met een vignetexperiment waarin 266 Vlaamse recruiters de cv’s van fictieve sollicitanten beoordelen. Als sollicitanten vermelden dat thuiswerken hun productiviteit ten goede komt, worden ze 2,1 procentpunt minder vaak uitgenodigd voor een gesprek, vergeleken met een controlegroep die geen voorkeur voor thuiswerken uitspreekt. Bij sollicitanten die willen thuiswerken voor een betere ‘work-life balance’ gaat dit om 5,1 procentpunt. Wellicht hebben recruiters in het laatste geval zorgen over de productiviteit.

Nieuw onderzoek hoe willen studenten stagediscriminatie melden | KIS
Mbo-studenten krijgen structureel te maken met stagediscriminatie, maar melden dit niet of nauwelijks. Althans, niet bij een officieel meldpunt. In het kader van het Stagepact MBO 2023 – 2027 onderzocht het Verwey-Jonker Instituut of studenten de mogelijkheden voor het melden van discriminatie kennen, en hoe zij zelf discriminatie zouden willen melden. Het blijkt vooral belangrijk dat studenten verschillende mogelijkheden en kanalen hebben om een melding te doen, en dat zij gehoord en geloofd worden als zij een melding doen.

Arbeidsmarkt- en gezondheidsrisico’s stapelen zich op bij dezelfde personen | ESB
Tegenslagen zoals ontslag of ziekte houden vaak met elkaar ver­band, maar hoe groot is deze samenhang? Met behulp van ‘machi­ne learning’ kunnen we de totale kansverdeling op tegenslagen op het gebied van arbeid en gezondheid in beeld brengen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor preventief beleid.

De Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)

Kamerbrief over voortgang banenafspraak rijk | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) informeert de Tweede Kamer over de extra stappen die worden ondernomen om de realisatie van banen binnen het Rijk te bevorderen.

Kennisdocument Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 21 december 2023 - (versie december 2023) | Brochure | Rijksoverheid.nl
Vragen en antwoorden met betrekking tot de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl).