Ontwikkelingen op het gebied van D&I en de Banenafspraak - week 6

Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van D&I en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar). 

Diversiteit & Inclusie

SER onthult genderdiversiteit | Publicatie | www.ser.nl
Op 29 januari heeft de SER de ‘SER Dataverkenner’ gelanceerd, waarmee Nederlandse bedrijven voor het eerst op grote schaal inzicht bieden in de man-vrouwverhouding, streefcijfers en plannen om de ambities te realiseren. In totaal zijn de rapportages van ruim 2.000 bedrijven geanalyseerd. Aanvulling nieuwsbriefredactie: De Rijksoverheid moet zich op dit gebied verantwoorden conform het genderbeleid publieke sectoren op basis van Commissie Vinkenburg.

Factsheet Culturele diversiteit op het werk en verschillen in posities tussen groepen | Rapport | Rijksoverheid.nl
De ‘Monitor gelijkwaardige kansen en evenredige posities op de arbeidsmarkt, ongeacht migratieachtergrond’ onderzoekt in hoeverre burgers met een migratieachtergrond gelijkwaardige kansen hebben op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. De monitor heeft drie thema’s: onderwijs, diversiteit op het werk, en algemene arbeidsmarktindicatoren & sociale zekerheid (arbeidstoeleiding). Deze factsheet presenteert de belangrijkste resultaten van het tweede thema, diversiteit op het werk.

Factsheet Arbeidsmarkt- en onderwijsposities van burgers met een migratieachtergrond - algemene conclusies | Rapport | Rijksoverheid.nl
In deze factsheet worden de verschillen tussen onderwijsposities tussen leerlingen zonder migratieachtergrond, in Europa geboren en buiten Europa geboren geduid.

Factsheet Algemene arbeidsmarkt indicatoren en sociale zekerheid | Rapport | Rijksoverheid.nl
Deze factsheet toont de verschillen tussen arbeidsmarktposities van burgers met en zonder migratieachtergrond.

GelijkwaardigeKansen (monitorgelijkwaardigekansen.nl)
Website bij de ‘Monitor gelijkwaardige kansen en evenredige posities op de arbeidsmarkt, ongeacht migratieachtergrond’. Hier is meer informatie achter bovengenoemde factsheets te vinden.

Discriminatie bij het schooladvies | KIS
Het geven van een passend en onbevooroordeeld schooladvies voor het VO is een grote verantwoordelijkheid voor onderwijsprofessionals en -instellingen. Het advies heeft veel invloed op de onderwijscarrière en verdere toekomst van een kind. KIS onderzocht welke ruimte er is voor bias, vooroordelen en discriminatie in de adviesprocedure.

Gematigde groei - rapport van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 | Rapport | Rijksoverheid.nl
Dit is het rapport ‘Gematigde groei van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050’. De commissie heeft scenario’s voor Nederland in kaart gebracht, net als de manieren waarop de overheid hier invloed op kan uitoefenen.

Workplace Pride lanceert 2024 wereldwijde benchmark | Nieuwsbericht | workplacepride.org
Workplace Pride heeft 1 februari een tool gelanceerd waarmee bedrijven inzicht kunnen genereren in de eigen LHBTIQ+ praktijk en beleid binnen de eigen organisatie, suggesties krijgen voor verbetering en inzicht krijgen in hoe zij zich verhouden tot andere bedrijven.

Rapport Kunstmatige intelligentie en LHBTI emancipatie | Rapport | Rijksoverheid.nl
Kunstmatige intelligentie en lhbti+ emancipatie: een verkenning van kansen en risico’s, stakeholders en mogelijke interventies in 4 maatschappelijke deelgebieden. Het onderzoeksrapport richt zich op manieren voor het benutten van kansen en het beperken van risico's van kunstmatige intelligentie voor de lhbti+ (on)gelijkheid binnen de deelgebieden onderwijs, arbeidsmarkt, gezondheidszorg en (online) veiligheid. Het onderzoek is een 1e verkenning over hoe lhbti+ en kunstmatige intelligentie zich tot elkaar verhouden.

Is de politiek er voor iedereen? | Publicatie | Sociaal en Cultureel Planbureau (scp.nl)
Een onderzoek van het SCP naar ervaren representatie, institutioneel vertrouwen en politieke participatie bij personen met een migratieachtergrond.

SER roept nieuw kabinet op meer werk te maken van gezondheid als onderdeel van bestaandszekerheid | Advies | www.ser.nl
Met het briefadvies ‘Gezond opgroeien, wonen en werken’ roept de Sociaal-Economische Raad het komende kabinet op om snel werk te maken van gezondheidsbevordering en sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen. De SER adviseert het beleid vooral te richten op het wegnemen van maatschappelijke oorzaken van gezondheidsrisico’s én op het verbeteren van de gezondheid van iedereen, met extra aandacht voor mensen in een kwetsbare positie.

Aantal werkloze 45-plussers gedaald tot onder 100 duizend | CBS
In 2023 was het aantal werklozen nagenoeg onveranderd ten opzichte van een jaar eerder. Alleen onder 45-plussers daalde het aantal werklozen verder, van 104 duizend naar 92 duizend. Onder deze leeftijdsgroep nam ook het aantal overige niet-werkenden verder af, van bijna 2,5 miljoen naar ruim 2,4 miljoen. Het aantal werklozen en overige niet-werkenden onder 45-plussers is hiermee het laagst sinds de start van de reeks in 2003. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Discriminatiemonitor 2023: veel aandacht voor weigeren assistentiehonden en zwangerschapsdiscriminatie | Nieuws | mensenrechten.nl
Het weigeren van assistentiehonden in openbare ruimtes is in de meeste gevallen verboden. Toch kreeg het College voor de Rechten van de Mens het afgelopen jaar opvallend veel meldingen van mensen die niet welkom waren met hun assistentiehond. Daarnaast is zwangerschapsdiscriminatie nog steeds een groot probleem op de werkvloer: meer dan 50% van de oordelen op grond van geslacht ging over zwangerschapsdiscriminatie. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Discriminatiezaken van het College die vandaag is gepubliceerd.

De Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen! | Actueel | Rijksoverheid.nl
In deze nieuwsbrief wordt onder andere aangdacht besteed aan de naamswijziging van Onbeperkt meedoen naar Doe onbeperkt mee; geldautomaten met touchscreen en spraakfunctie en de intensievere samenwerking tussen JongPIT en SWOM (Studeren & Werken op Maat).

Nieuw meerjarenplan en nieuwe klankbordgroep toezicht VN Verdrag Handicap | Nieuws | mensenrechten.nl 
Het College voor de Rechten van de Mens is verheugd met de komst van acht nieuwe klankbordgroepleden. Het betreft Hossam Althakali, Martin van de Beek, Yamina Gilliot, Micky Hermes, Wilfried Klein Avink, Ahmed el Mesri, Hillie Nooitgedagt en Rick Vergeer. De aanstelling is naar aanleiding van het nieuwe meerjarenplan toezicht VN-verdrag handicap, waar het College in januari mee gestart is. De nieuwe leden helpen het College de komende jaren met het bevorderen, beschermen en monitoren van de rechten van mensen met een beperking in Nederland.