De 3 meestgestelde loopbaanvragen
Wil jij meer uit je loopbaan halen en weet je nog niet waar je wil beginnen? Of wil je leren van de loopbaanvragen en inzichten van anderen? We hebben de drie meestgestelde loopbaanvragen en antwoorden op een rijtje gezet die je helpen met het uitstippelen van je pad.
Ik merk dat ik minder plezier heb ik mijn werk en ik weet niet precies wat een goede volgende stap kan zijn. Hoe kom ik daarachter?
Een baan die aansluit bij je kwaliteiten en drijfveren en een organisatiecultuur die bij je past helpen je om met plezier en bevlogenheid te werken. Ben je goed in details en hou je ervan om zaken grondig te controleren, dan kun je denken aan een baan in de accountancy of auditing. Vind je het ook belangrijk een bijdrage aan de maatschappij te leveren? Dan zou werk bij een Inspectiedienst kunnen passen.
Het is dus belangrijk dat je weet wie je bent, waar je goed in bent en wat jou drijft. Daar kun je samen met een loopbaanadviseur induiken, maar je kunt ook zelf aan de slag. Ga eens na op welke momenten in je werk je het echt naar je zin had. Welke kwaliteiten zette je toen in en waar haalde je voldoening uit? Of vraag aan collega’s, vrienden of familie waar ze je goed in vinden. Op de Mobiliteitsbank vind je bij Actief met je Loopbaan verschillende hulpmiddelen om hier zelf mee aan de slag te gaan.
Ik heb het idee dat ik meer uit mijn huidige baan kan halen dan ik nu doe. Hoe krijg ik dat voor elkaar?
Om meer uit je baan te halen is het belangrijk om te weten wat je talenten zijn en in hoeverre je die nu al gebruikt in je werk. Je kunt onderzoeken welke talenten je hebt, welke je verder wil ontwikkelen, welke doelen je daarbij stelt en hoe je bepaalde werkzaamheden naar je toe kunt trekken om die doelen te bereiken. Overleg met je leidinggevende om te kijken wat er binnen je functie mogelijk is. Talentenonderzoek kun je doen door feedback te vragen aan anderen met de 360-gradenscan, je (werk)successen in kaart te brengen met de STARR-methode en door een talenteninstrument zoals de talentenscan in te vullen. Ook kun je een uitgebreider traject met een loopbaanadviseur doorlopen.
Ik weet welke volgende stap ik wil zetten maar ik vind het moeilijk om mezelf in sollicitatiegesprekken te ‘verkopen’ aan een toekomstige werkgever. Hoe doe ik dat?
Begin met het inventariseren van werkresultaten waar je trots op bent en successen die je hebt behaald. Wat was jouw rol daarin? Wat deed je en welke kwaliteiten zette je in? Je kunt dit doen met de STARR-methode. Vraag ook aan (oud)collega’s waar je goed in bent via bijvoorbeeld de 360-gradenscan.
Uit alle kwaliteiten en successen haal je de voorbeelden die passen bij je volgende stap. Doordat je ze nu duidelijk kunt benoemen en onderbouwen, ben je goed voorbereid op vragen tijdens sollicitatiegesprekken. Dit is namelijk vaak de manier waarop vragen tijdens een sollicitatiegesprek gesteld worden. Wil je hiermee oefenen in de praktijk? Meld je dan aan voor een Werkverdieping Gespreksvoering. Zo kom je vol vertrouwen en authentiek over tijdens je gesprekken!