Xandy Bans Nobre, hr- en loopbaanadviseur

Ze was 19 jaar toen ze, vers van de Schoevers opleiding Europees secretaresse, haar loopbaan bij de Rijksoverheid begon. Met een liefde voor talen en reizen was het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) meteen ook haar droomwerkplek. “Ik heb daar de tijd van m’n leven gehad”, vertelt Xandy Bans Nobre. Via een omweg en heel wat jaartjes ervaring en studies verder, is ze vanuit O&P Rijk Loopbaan- en Talentontwikkeling (LenT), weer werkzaam voor haar grote liefde: BuZa. Nu als HR- en loopbaanadviseur voor medewerkers. Een ideale combinatie en op haar lijf geschreven, zegt ze zelf.

Passie voor HR-vak en loopbaanbegeleiding

Xandy: “Via omwegen heb ik mijn passie voor het HR-vak en specifiek voor loopbaanadvies- en coaching ontdekt. Ik heb me daarin gespecialiseerd en geaccrediteerd. Al zou ik hier niet meer werken, dan is dit nog wat ik het allerliefste doe. Praten met mensen over hun loopbaan en hen daarin begeleiden. Ik ben ook blij dat alles nu samenkomt in mijn functie. Dat had ik nooit durven dromen”.

“I love my job, dat kan ik echt hard van de daken schreeuwen. Ik moet werkelijk nog niet aan mijn pensioen denken. Ik stuiter oprecht m’n bed uit om naar m’n werk te gaan. Mijn werk is mijn passie en andersom”.

Samen met collega’s Nicole van Driel en Nancy Solleveld vormt Xandy een satellietteam vanuit O&P Rijk LenT. Xandy: “We zijn bij BuZa helemaal opgenomen in de afdeling HR-advies en zijn echt aangehaakt bij de organisatie. We bieden naast loopbaanadvies toegevoegde waarden vanuit onze expertises die we regelmatig inzetten. ‘Wij’ weten op sommige punten meer dan ‘zij’, de vaste HR adviseurs van BuZa. Zo weet Nicole veel van reorganisaties en contractovernames en is Nancy expert in organisatiegestuurde trajecten (VWNW-, intensieve begeleiding).

In beweging

Een groot aantal medewerkers van BuZa moet elke drie à vier jaar van functie wisselen. Dat maakt loopbaanontwikkeling altijd actueel bij dit departement. “Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen loopbaan. Ze moeten zelf solliciteren. Je kan denken dat loopbaanadvies altijd hetzelfde is maar dat is niet zo. Ieder mens is anders en elk traject pakt anders uit. Ik ga niet alleen met individuele kandidaten aan de slag. Ik geef regelmatig presentaties en heb ook een sollicitatietraining gegeven aan medewerkers van de Nederlandse ambassade in Washington”.

HR-advies

Binnen BuZa was er behoefte aan HR-advies voor medewerkers. Voor Xandy een mooie kans om voor de helft van haar werktijd gedetacheerd te worden als HR-adviseur. “Vanuit deze rol heb ik vooral te maken met medewerkers die dreigen vast te lopen in een HR-vraagstuk, waarmee hun eigen manager ook geen raad weet. Daar ben ik dan gesprekspartner voor. En soms zit ik ook bij P-gesprekken als de relatie met de leidinggevende niet optimaal is. Het leuke is dat ik met deze pet op ook kan samenwerken met mijn O&P Rijk collega’s van bijvoorbeeld Arbeidsrecht of Bedrijfszorg. Daar kan ik dan makkelijk mee schakelen”.

Ideale situatie

Gaandeweg heeft Xandy voor zichzelf een ideale werksituatie gecreëerd. De kansen en mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen heeft ze aangegrepen. “Zelfstandig opereren past bij mij. Ik hou ervan om mijn eigen wereld te verbreden en te verdiepen. De combinatie in mijn functie, de nodige afstand en de neutraliteit die ik nu heb, zijn voor mij ideaal. Er is geen belangenverstrengeling. Dat maakt het werken bij een expertise-organisatie als O&P Rijk wel interessant voor mij”.

Werkplezier

In haar eigen loopbaan bij de Rijksoverheid heeft Xandy veel stappen gezet. Ze weet goed dat plezier in je werk heel belangrijk is. Xandy: “Ik heb ook periodes gehad dat dat niet zo was en dat ik dacht, dit moet ik niet te lang doen. Ik weet hoe het is om met tegenzin naar je werk te gaan”.

Dat besef en daar ook naar handelen. Hoe kom je waar je wil zijn. In dat gat springt Xandy graag. Daar krijgt ze energie van. Voor haar is haar dag en haar week geslaagd als ze medewerkers heeft begeleid naar een baan die bij hun past. Dat ze blij zijn met het loopbaanadvies of als ze resultaat heeft geboekt. Als iemand laat weten: Ik had het nooit gedacht maar nu is het toch gelukt. Dat maakt haar dankbaar.