Eén jaar samenwerking met Voor Tekst: toegankelijke en wervende vacatureteksten

Tekstbureau Voor Tekst verzorgt sinds één jaar de vacatureteksten voor de Rijksoverheid. En dat doen ze met succes. Ken jij Voor Tekst al? Ervaar zelf hoe je je sollicitanten effectiever en leuker werft.

Hoe zit het ook alweer?

In november 2022 kreeg Voor Tekst voor vier jaar het contract gegund (raamovereenkomst) voor het schrijven van de vacatureteksten voor rijksonderdelen. Een van de gunningscriteria was diversiteit en inclusie.

‘We focussen altijd op vacatureteksten die het werk vóór je doen. Door precies die kandidaat aan te spreken die jouw organisatie zoekt. We verplaatsen ons daarvoor bij het schrijven in de doelgroep.’

Andrew van Tienoven, algemeen directeur bij Voor Tekst:

'In het afgelopen jaar voerden we zo'n 5.500 opdrachten voor de Rijksoverheid uit. Een mooi aantal, waarbij we altijd focussen op vacatureteksten die het werk vóór je doen. Door precies die kandidaat aan te spreken die jouw organisatie zoekt. We verplaatsen ons daarvoor bij het schrijven in de doelgroep. En we schrijven de tekst zo toegankelijk mogelijk. Daarmee wordt het namelijk inclusiever en dat draagt weer bij aan diversiteit. 

Als je op neutraliteit let en vooroordelen in taalgebruik vermijdt dan leidt dat tot een objectievere werving en selectie. En dat willen we bereiken.'

Verplicht

Wil je als rijksorganisatie een tekstbureau inschakelen voor je vacatureteksten? Je kunt bij Voor Tekst terecht voor het redigeren, schrijven en herschrijven van je vacatureteksten. Je kunt je vacatureteksten natuurlijk zelf schrijven, maar wanneer je dit wilt uitbesteden dan verplicht de rijksbrede raamovereenkomst je om je opdracht bij Voor Tekst neer te leggen.

Dienst Justitiële Inrichtingen:

‘Vacatureteksten opstellen is een vak apart, ik ben blij dat we dat aan Voor Tekst kunnen overlaten. Een tekst redigeren is wel écht iets anders dan schrijven. Daarom heeft Voor Tekst een goede briefing nodig. Van beide kanten investeren we daarom in het delen van kennis en kunde zodat de samenwerking in 2024 nog beter wordt.’

Hoe maak ik gebruik van Voor Tekst?

Het redigeren, herschrijven en schrijven van vacatureteksten is onderdeel van de dienstverlening van Organisatie & Personeel Rijk | Arbeidsmarkt. Via het vacature publicatiesysteem, oftewel het TICC-systeem - waarmee jouw organisatie vacatures op de website werken voor Nederland publiceert – kun je Voor Tekst selecteren en inzetten. Voor tarieven en prijzen, zie: Producten en dienstencatalogus O&P Rijk.

Ervaar zelf hoe je met een goede vacaturetekst de juiste match krijgt.

Meer informatie

Voor vragen of meer informatie kun je een email sturen naar: Traffic.IDU@rijksoverheid.nl