CAO Rijk 2022-2024: sociale veiligheid en inclusie als belangrijk thema

Weblogs

De loonsverhogingen, zonnepanelen met een bijdrage van de werkgever, betaald ouderschapsverlof en de RVU-uitkering zijn vast de meest besproken onderwerpen uit de CAO Rijk 2022-2024. Toch moeten we niet vergeten dat werkgever en bonden nog een heel scala aan andere belangrijke afspraken hebben gemaakt, waaronder afspraken over sociale veiligheid en inclusie.

Sociale veiligheid en inclusie als thema in de CAO Rijk

Juist in een tijd waarin (on)veiligheid op de werkvloer weer veel in het nieuws is, is het fijn dat werkgever en bonden ook dit onderwerp hebben beetgepakt. De focus in de cao-afspraken (voor de integriteitsstructuur te vinden in hoofdstuk 5.1 van het akkoord) richt zich op enerzijds een sociaal veilige werkomgeving en anderzijds een toegankelijke meldstructuur voor werknemers die zich niet veilig voelen. 

Overzicht en uniformiteit in integriteitssystemen

Als we het CAO-akkoord goed lezen zien we dat het doel van bonden en werkgever is het bestaande integriteitssysteem overzichtelijker te maken. Met overzicht komt dan ook uniformiteit, bekendheid en toegankelijkheid. De werkgever en bonden hebben afspraken gemaakt over vertrouwenspersonen: werknemers zullen actief worden geïnformeerd over de mentale ondersteuning die vertrouwenspersonen kunnen bieden én vertrouwenspersonen worden goed toegerust voor deze taak via de basisopleiding en aanvullende workshop. 

Verder is een belangrijke verandering dat werkgever en bonden afspreken dat elk ministerie gaat experimenteren met een onafhankelijke voorziening met doorzettingskracht (zoals o.a. een ombudsfunctionaris, personeelsraadgever). Afspraken worden gemaakt in het DGO en geëvalueerd in kwartaal 1 van 2024. 

Externe en onafhankelijke integriteitscommissie bij elk ministerie

Uit het CAO-akkoord: “Partijen hechten veel waarde aan een externe, onafhankelijke integriteitscommissie. Deze commissie is nu bij twee ministeries aanwezig. Partijen spreken af dat een dergelijke voorziening voor werknemers bij elk ministerie toegankelijk moet zijn, uiterlijk 1 juli 2023. Hierover worden afspraken in het DGO gemaakt.”
Wat kunnen we verwachten per 1 juli 2023? Dat is nog onderwerp van overleg aan de DGO-tafel, maar als je kijkt naar de website van de onafhankelijke integriteitscommissie van het Ministerie van Justitie & Veiligheid krijg je wellicht al een mooi beeld van hoe een dergelijke commissie eruit kan zien: Integriteitscommissie JenV (meldpuntintegriteitjenv.nl). 

Tot slot

Heb jij als werkgever te maken met een integriteitskwestie? Dan kunnen onze juristen je helpen om belangrijke keuzes te maken, bijvoorbeeld of een ordemaatregel op zijn plaats is als sprake is van integriteitsschendingen door jouw medewerkers. Verder verzorgt ons Kennispunt Integriteit een aantal interessante workshops over integriteit. 
 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.