De jungle van de WOR – deel 6: Vóór verhuizen de WOR uitpluizen

Weblogs

Hoewel verhuizen in de huidige tijd van bouwrestricties en woningnood bijna een utopie lijkt, komt het nog steeds voor binnen het Rijk dat organisaties nieuwe werklocaties betrekken. Terwijl je als manager op het punt staat de verhuisdozen van stal te halen, stelt je HR-adviseur de vraag: moet de ondernemingsraad (OR) eigenlijk ook nog iets vinden van de verhuizing?

Ai. Daar had je nog niet aan gedacht. Je legt de verhuisdozen nog even terug in de kast en belt je huisjurist van O&P Rijk. Die slaat meteen de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) erop na. Een verhuizing heeft gevolgen voor het personeel, nu zij immers ergens anders moet gaan werken. Daarvoor heb je inderdaad advies van de OR nodig. Zelfs als het gaat om een gedeeltelijke of tijdelijke verhuizing van een aanmerkelijk deel van de medewerkers. 

Locatie

Je bedankt je jurist en wilt aanstalten maken om de telefoon op te hangen en de verhuisdozen weer uit de kast te trekken, terwijl je jurist met de adviesaanvraag aan de slag kan. Maar nog voordat je de verbinding verbroken hebt, hoor je de jurist nog wat kreten slaken om te voorkomen dat je het gesprek beëindigt. De jurist vraagt je nog van waar naar waar de verhuizing plaats gaat vinden. De organisatie is en blijft in Utrecht gevestigd. 

Ook in dat geval, als je binnen dezelfde gemeente verplaatst, heb je advies van de OR nodig, vertelt de jurist je. Maar zolang de werklocatie niet verhuist naar een locatie op meer dan een half uur reizen van de oorspronkelijke locatie, hoef je niet het Van Werk Naar Werk-beleid toe te passen. Dit vloeit voort uit de CAO Rijk. Nogmaals bedank je. Je jurist gaat alsnog aan de slag terwijl jij de verhuisdozen weer tevoorschijn haalt. 

Meer informatie en advies

Verhuisplannen? We helpen je niet met inpakken maar je huisjurist geeft je wel graag advies voor je begint.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.