Kantoor gesloten op woensdag en vrijdag?

Weblogs

Het hybride werken is ingevoerd waardoor we niet alle werkdagen meer op kantoor zijn. In overleg worden thuiswerkdagen afgesproken en die zijn vaak op woensdag en vrijdag.  Op die dagen zijn onze kantoren vrijwel leeg. Bij stijgende energieprijzen en met het oog op een duurzame bedrijfsvoering, zouden op die dagen kantoren gesloten kunnen worden. Aan de andere kant is het op de andere dagen best wel vol en zou een betere spreiding van de kantoordagen in de week voor de hand liggen, maar hoe doe je dat?

Als manager heb je binnen het team afspraken gemaakt over kantoordagen en kun je die dan zo maar wijzigen?

Het recht om thuis te werken op een bepaalde dag is niet absoluut, maar is gebaseerd op overleg. In goed overleg kan geprobeerd worden tot een betere spreiding te komen en de woensdagen en vrijdagen bespreekbaar te maken.

Wat, als je als manager graag de hele afdeling op de woensdag op kantoor wil hebben en dus als afdeling in zijn geheel wil bijdragen aan de spreiding?

Dat wordt om twee redenen lastig:

  1. Er kan niet meer goed rekening worden gehouden met zwaarder wegende belangen van sommige medewerkers. Bijvoorbeeld kinderen thuis op woensdagmiddag.
  2. Er zijn medewerkers die op woensdag of vrijdag een niet-werkdag hebben die deel uitmaakt van de arbeidsovereenkomst.  Als de werkgever deze wil wijzigen, moet niet alleen de aanleiding en het voorstel redelijk zijn, maar ook moet het van de betrokken medewerker kunnen worden gevergd om de arbeidsovereenkomst overeenkomstig de wens van de werkgever te wijzigen.

Het lijkt erop dat in goed overleg spreiding voor sommige medewerkers van je afdeling naar de woensdag en vrijdag wel mogelijk is, maar dat verschuiven van een kantoordag van de afdeling als geheel naar woensdag of vrijdag eigenlijk een mission impossible is voor de werkgever.

Advies en informatie

Wil je advies over het wijzigen van de arbeidsovereenkomst? Je huisjurist beantwoordt al je vragen!

Terug naar overzicht met alle weblogs.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.