Dure opleiding en krappe arbeidsmarkt

Weblogs

Als manager ben je blij als je tegenwoordig een goede kracht kan vinden om je vacature in te vullen. Je merkt dat de onderhandelingspositie wel is veranderd door de huidige, krappe arbeidsmarkt.

De sollicitant kan soms hoog inzetten. Bijvoorbeeld vragen om een dure opleiding, eventueel over te nemen van een vorige werkgever.

Het gaat meestal om een opleiding die ziet op persoonlijke ontwikkeling. Niks mis mee natuurlijk, maar wat als de medewerker snel weer vertrekt met het begeerde diploma op zak?

Wat zegt de CAO Rijk?

In de onderhandeling over de arbeidsvoorwaarden kan je als manager denken: 'wel duur, maar vooruit dan maar'. In de CAO Rijk staat immers een bepaling over terugbetaling:

Uw werkgever kan u voor deze andere studies of opleidingen wel verplichten om de studiekostenvergoeding geheel of gedeeltelijk terug te betalen als u: • door eigen schuld onvoldoende resultaat behaalt • door eigen schuld de studie of opleiding tussentijds afbreekt of • tijdens het volgen van de studie of opleiding uw dienstverband zelf beëindigt en in bijzondere gevallen ook als u uw dienstverband binnen drie jaar na afronding van de studie of opleiding zelf beëindigt. In dat geval is de terugbetaling maximaal naar rato van de verstreken tijd sinds u uw studie of opleiding heeft afgerond.

Deze terugbetalingsverplichting heeft geen betrekking op scholing die nodig is om het werk te kunnen doen. Die moet volgens de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden kosteloos zijn. Dit geldt ook voor opleidingen die zien op de employability van de medewerker.

Voor opleidingen waar wel terugvordering van de studiekostenvergoeding mogelijk is, is van belang dat een tevoren bekende terugbetalingsverplichting concreet op schrift moet staan.

Nieuwe medewerkers ondertekenen een arbeidsovereenkomst met een van toepassing verklaring van de CAO Rijk. Dat is inclusief terugbetalingsverplichting.

Vraag advies aan je huisjurist

Die studiekostenbepaling is echter niet concreet over de hoogte van het terug te betalen bedrag. Bovendien staat er dat de werkgever kan verplichten tot terugbetalen.

Je doet er dus verstandig aan om je huisjurist bij het arbeidsvoorwaardenoverleg te betrekken als wordt ingezet op een dure opleiding. We helpen je bepalen of voor de beoogde opleiding een studiekostenbeding met terugvorderingsmogelijkheid kan worden overeengekomen. Als dit mogelijk is, helpen we je ook met het opstellen van het studiekostenbeding, waarin concreet staat of, wanneer en welk bedrag er moet worden terugbetaald.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.