De belangrijkste regels voor het arbeidsvoorwaardengesprek

Weblogs

Voordat een arbeidsovereenkomst wordt gesloten, vindt er een arbeidsvoorwaardengesprek plaats tussen de beoogde werknemer en de beoogde werkgever. In dit arbeidsvoorwaardengesprek vinden er onderhandelingen plaats over de inhoud van de overeenkomst: de arbeidsvoorwaarden.

Precontractuele fase

Zodra de onderhandelingen starten, begint de precontractuele fase. In deze fase is de arbeidsovereenkomst nog niet gesloten. Toch heeft deze fase al van juridische betekenis. Tijdens deze précontractuele fase, gelden er al regels die met zich meebrengen dat partijen de onderhandelingen niet zomaar mogen afbreken.

Redelijkheid en billijkheid

In deze onderhandelingsfase spelen redelijkheid en billijkheid een belangrijke rol. Concreet betekent dit dat de beoogde werknemer en de beoogde werkgever rekening moeten houden met elkaars belangen. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit betekenen dat het afbreken van onderhandelingen onaanvaardbaar is als daarvoor geen goede reden bestaat. Ook betekent dit dat je niet mag terugkomen op gerechtvaardigde verwachtingen die zijn gewekt over het tot stand komen van een arbeidsovereenkomst of dat er bepaalde arbeidsvoorwaarden zouden gelden.

Meer informatie

De tips die we vanuit Advocaten en Adviseurs Arbeidsrecht  aan managers meegeven, is om altijd goed geïnformeerd de onderhandelingen in te gaan. Wees alert op de onderhandelingsruimte die je hebt bijvoorbeeld bij de toepassing van de CAO Rijk en het personeelsreglement. Een toezegging is snel gedaan. Heb je twijfels over de juridische regels die gelden rondom arbeidsvoorwaarden(gesprekken), neem dan contact op met je huisjurist.   

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.