Back to work… en op naar de volgende vakanties!

Weblogs

Ik ben dol op vakantie! En ondanks het feit dat ik superleuk werk heb en het altijd fijn is om thuis te komen en familie, vrienden en collega’s weer te zien, duurt het dan ook meestal niet lang voor dat mijn gedachten alweer uitgaan naar een volgende vakantie.

In mijn geval is dat meestal een reis naar een mooie plek om te wandelen, landschappen, stadjes en mensen te zien. Om veel buiten te zijn en vooral ook echt even af te schakelen van de hectiek van het drukke leven en werken in een grote stad in Nederland.

Ray Hartman

Bert Tiggelaar refereerde ooit in een van zijn columns in het NRC aan wetenschappelijk onderzoek, waarin naast de positieve effecten op het fysieke herstel ook gewezen wordt op het potentieel van mentaal herstel tijdens een vakantie. Een van de belangrijke factoren daarbij is het vermijden van een al te abrupte overgang tussen werk en vakantie. Tijdig afbouwen dus en in de weken voor de vakantie de agenda langzaam maar zeker wat leger laten worden, in tegenstelling tot volstouwen met allerlei dingetjes die nog af moeten voor vertrek.

Een andere interessante uitkomst van dat onderzoek is dat één enkele lange vakantie minder effect heeft dan meerdere korte vakanties. Dit omdat het heilzame effect op het mentale herstel na een vakantie twee tot drie weken aanhoudt, ongeacht hoe lang je vakantie duurde. Dus wie meer korte vakanties neemt oogst vaker van zulke herstelperiodes.

Neem dus regie en plan nu meteen je volgende break. En denk daarbij niet alleen aan vakantie in de zin van al dan niet verre reizen, maar ook aan mini- of zelfs micro-vakanties.

Zoals een dagje of een middagje vrij om iets leuks te doen, een lang weekendje dichtbij huis, een lunchwandeling of een uurtje eerder stoppen om nog even te genieten van een mooie dag.

Ik zeg: doen!

Ray Hartman
Bedrijfsmaatschappelijk werker

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.