Handreiking Meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Weblogs

Onlangs verscheen van de Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer, de eerste versie van de handreiking Meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De handreiking, die tips en tricks geeft hoe als organisatie om te gaan met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, wordt gebruikt door 22 bedrijven. Het is de bedoeling om de handreiking in een volgend stadium door te vertalen naar andere sectoren en branches naast het bedrijfsleven.

Een belangrijke aanbeveling in de handreiking is om als organisatie voorbereid te zijn op een melding. Daartoe behoort onder meer het aanwezig zijn van vertrouwenspersonen in de organisatie, het beschikken over een gedragscode, een meldingenprotocol en een klachtenregeling.

Ga je als organisatie onvoldoende professioneel om met het doen van onderzoek naar meldingen van grensoverschrijdend gedrag en wil je de arbeidsovereenkomst van de beschuldigde vervolgens vanwege dat grensoverschrijdende gedrag beëindigen, dan kun je bij de kantonrechter van een koude kermis thuiskomen. Dit bleek recentelijk weer. Bij de kantonrechter sneuvelde het verzoek van de werkgever tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een leidinggevende op de e-grond (verwijtbaar gedrag). Volgens de kantonrechter was er geen sprake geweest van een deugdelijk en onafhankelijk onderzoek. De klachtbehandelaar was vooringenomen geweest en was direct betrokken geweest bij de besluitvorming naar aanleiding van de onderzoeksresultaten. Het onderzoek was niet deugdelijk, niet alle teamleden waren gehoord, zonder verantwoording daarvoor in het onderzoeksrapport en eventueel ontlastende verklaringen waren buiten beschouwing gelaten. De volledige uitspraak lees je hier.

Verder is één van de tips in de handreiking om bij een melding niet automatisch en onmiddellijk een extern onderzoeksbureau in te schakelen. Verken eerst de situatie en spreek niet alleen met de melder, maar ook met de beschuldigde. Daarna kan, als dit nodig is, een extern onderzoeksbureau worden ingeschakeld.

Hoe heeft de Rijksoverheid het geregeld?

Bij de rijksoverheid zijn al veel zaken goed geregeld: zo zijn er vertrouwenspersonen, de Gedragscode Integriteit Rijk en de Baseline Intern Persoonsgericht Onderzoek na integriteits- of beveiligingsincident (BIPO), al ziet de BIPO niet alleen op hoe om te gaan met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar op het brede spectrum van meldingen van integriteitsschendingen.

Maak elkaar bewust

Een andere tip in de handreiking van de Regeringscommissaris is: maak medewerkers bewust van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het Kennispunt Integriteit heeft hiervoor de workshop 'In Dialoog over sociale veiligheid en (on)gewenste omgangsvormen' ontwikkeld. 

Aan de hand van dilemma's, stellingen en vragen gaan teams van medewerkers of MT's met elkaar in gesprek. De adviseurs van het Kennispunt Integriteit geven deskundige begeleiding aan deze gesprekken en zorgen voor een veilige sfeer.

Klik hier voor meer informatie over deze workshop.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.