De jungle van de WOR deel 4 - belangrijke technologische voorziening

Weblogs

Stel je eens voor: het is 2025 en nadat je hebt gezien hoe een vriendje van je 15-jarige zoon een compleet werkstuk met behulp van kunstmatige intelligentie heeft gemaakt (je eigen zoon doet zoiets uiteraard niet), schiet er een gedachte door je hoofd. Je kijkt nog eens kritisch naar de juridische vacatures die je maar niet ingevuld krijgt. Zou de computer een deel van het zich opstapelende werk niet kunnen verrichten in plaats van een nieuwe medewerker?  

Jungle

Je neemt de proef op de som en voert op de computer de vraag in hoe je een disfunctionerende werknemer kunt ontslaan. Binnen enkele minuten krijg je een volledig stappenplan inclusief alle risico’s voorgeschoteld. Een nieuw idee is geboren: in plaats van vier nieuwe juristen aan te trekken, wil je het werk voor een deel laten verrichten door Artificial Intelligence (AI). Na overleg met andere managers ontstaat het voornemen om AI als technologische voorziening in te voeren binnen de organisatie. Maar, zo vraagt één van je collega-managers, moeten we voor invoering daarvoor naar de ondernemingsraad (OR)? Je legt de vraag meteen in de chat van AI voor. Het antwoord luidt ontkennend. Omdat je zeker van je zaak wilt zijn, vraag je het toch nog een keer na bij de jurist van je afdeling. 

Die komt tot een ander antwoord. Voor de invoering of wijziging van een belangrijke technologische voorziening (lees: digitalisering of robotisering) moet je de OR om advies vragen. Je kunt bij technologische voorzieningen denken aan kantoor -en procesautomatisering, communicatievoorzieningen, informatietechnologie en micro-elektronica. Indien op termijn wordt verwacht dat de invoering of wijziging van de technologische voorziening belangrijke veranderingen voor de organisatie en de werknemers teweeg zal brengen, is óók of misschien wel juist advies van de OR vereist. 

AI

Juristen zijn onvervangbaar

Het enige juiste antwoord. Je confronteert AI hiermee in de chat. Vervolgens krijg je verontschuldigingen van de robot dat hij je op het onjuiste spoor heeft gezet. Je realiseert je dat juristen bij nader inzien onvervangbaar zijn en zet direct de vacatures weer online. Maar je weet nu in ieder geval wel wat je moet doen op het moment dat je een belangrijke technologische voorziening wilt invoeren of wijzigen: voor advies naar de OR.

Heb je zelf zo'n onvervangbare arbeidsjurist nodig? Je huisjurist staat voor je klaar!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.