Voor als het toch echt zomer wordt: teenslippers aan op kantoor?

Weblogs

Als dan toch die hittegolf aanbreekt en de klimaatregeling in je gebouw het laat afweten en het geklaag over regen overgaat in geklaag over hitte. In bijbehorende kleding. Maar is dat gepast op de werkvloer? En wat mag je als leidinggevende weigeren?

Slippers

Rijksbreed is er wat dit betreft niet veel geregeld. 
In personeelsreglementen van verschillende departementen is wel wat geregeld over verplichte dienstkleding. Hoe (schaars) gekleed je op kantoor mag verschijnen, is niet eenvoudig te regelen.  
 

Instructierecht

Mocht het dan toch nodig zijn om een ondergrens te stellen, dan kan dat op basis van het wettelijk instructierecht. De werkgever heeft het recht om voorschriften te stellen om het verrichten van de arbeid en de goede orde te bevorderen. Dat ziet vooral op het dragen van veiligheids- of dienstkleding, maar een werkgever mag ook grenzen stellen aan kleding op het werk in het algemeen. Dat moet wel redelijk zijn en niet in strijd met de grondrechten. Dan gaat het bijvoorbeeld om inbreuk op de persoonlijke levenssfeer of de vrijheid van godsdienst.

Jurisprudentie

Er is weinig jurisprudentie over kledingvoorschriften in de zomer. Misschien ken je nog wel die zaak over de mannelijke postbezorgers van (toen nog) PTT Post. Die moesten verplicht in lange broek, terwijl vrouwelijke postbezorgers wel in bermuda mochten werken.

De toenmalige Commissie Gelijke Behandeling (nu: College voor de Rechten van de Mens) vond dat discriminatie. De rechter dacht er anders over; de werkgever mocht de korte broek bij mannen verbieden. 

Een andere bekende discussie ging over de bedrijfskleding van Gall & Gall. Een werkneemster vond de blouse te doorschijnend en vond het schort haar niet staan. De rechter vond de eis om bedrijfskleding te dragen geen aantasting van de persoonlijke levenssfeer.

Uit andere rechtspraak blijkt dat er altijd een belangenafweging moet plaatsvinden. Kledingvoorschriften moeten in verhouding staan tot het aanzien van het dienstonderdeel en de vereiste representativiteit. Daarbij maakt het uiteraard uit of een werknemer op kantoor zit en alleen collega’s ziet. Het hangt dus af van de situatie hoe gerechtvaardigd de eis van werkgever is dat de werknemer zich representatief kleedt. 

Zomerkleding

Grenzen stellen

Maar wanneer stel je deze grenzen? Als iemand op teenslippers het kantoor binnenloopt? Misschien wil je dat voor zijn en alvast een kledingreglement opstellen. 
Wordt het je als leidinggevende te heet onder de voeten, neem dan contact op met je juridisch adviseur. Wij helpen je graag verder!
 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.