Afbreukrisico’s lange doorlooptijden AVG-verzoeken

Weblogs

Als een rijksambtenaar meer grip wil hebben op de persoonsgegevens die van hem in omloop zijn bij zijn werkgever, kan hij een verzoek indienen op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna: AVG). Het kan bij een AVG-verzoek gaan om de uitoefening van de volgende rechten: recht op informatie, recht op inzage, recht op rectificatie, recht op gegevensverwijdering, recht op beperking van de verwerking, recht op dataportabiliteit, recht van bezwaar en recht op menselijke besluiten.  

Op grond van de AVG moeten dergelijke verzoeken binnen vier weken worden afgehandeld. In uitzonderlijke gevallen, als er sprake is van een complex verzoek, dan kan deze termijn worden verlengd. Deze afhandelingstermijn kan in een arbeidssituatie die al gespannen is en waarin soms zelfs een arbeidsconflict dreigt, krap zijn. Tel hierbij op dat een dergelijk verzoek de juiste functionaris niet altijd in één keer bereikt, maar vaak via meerdere schijven. 
Het advies aan HR luidt dan ook om bij AVG-verzoeken direct te schakelen met alle betrokken organisatie-onderdelen die aan de lat staan van een dergelijk verzoek.

Voorkom te lange doorlooptijden én boetes

Het goed organiseren van een procedure voor de afhandeling van AVG-verzoeken of een AVG-loket dragen bij aan het voorkomen van lange doorlooptijden. Te lange doorlooptijden bij de afhandeling van AVG-verzoeken kan de rijksoverheidswerkgever duur komen te staan. Het ontbreken van een procedure en de langere doorlooptijden die hierdoor ontstaan kunnen voor de Autoriteit Persoonsgegevens aanleiding zijn om een boete van categorie III op te leggen (waarbij het maximum kan oplopen tot 900.000 euro). 

Meer informatie

Heb jij hulp nodig bij het opzetten van de juiste procedure of loket? Je huisadviseur weet raad!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.