Vitaal zijn heeft een positieve invloed op je loopbaan: hoe wordt en blijf je vitaal?

Vitaliteit is een belangrijke factor voor een plezierig werkleven en een succesvolle loopbaan. Wat is vitaliteit precies en hoe kun je vitaal worden en blijven in je werk?

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit is een breed begrip, dat verwijst naar een staat van levendigheid, energie en welzijn. Als je vitaal bent, dan voel je je levenslustig en zowel geestelijk als fysiek in balans. Binnen de rijksoverheid kijken we naar vitaliteit aan de hand van vier dimensies die elkaar beïnvloeden:

  • Fysiek: beweging, gezonde voeding, ontspanning en voldoende slaap.
  • Mentaal: optimisme, groei en ontwikkeling.
  • Sociaal en emotioneel: zelfvertrouwen, positieve emoties en voldoende steun.
  • Spiritueel: een betekenisvol leven leiden.

Natuurlijk zijn gezonde voeding, voldoende slaap en beweging, en een goede balans tussen in- en ontspanning belangrijk om je vitaal te voelen. Uit onderzoek blijkt echter dat goede, ondersteunende relaties en het gevoel dat je een zinvolle bijdrage aan iets levert net zo belangrijk zijn om je vitaal te voelen.

Vitaliteit heeft invloed op je werkplezier en carrière

Als je vitaal bent heb je veel energie om de dingen uit te voeren die je moet doen in je werk en om mentaal goed in balans te blijven. Ook als er uitdagingen op je pad komen. Je hebt als je vitaal bent een betere concentratie, waardoor je productiever wordt. Je bent veerkrachtiger en hebt meer zelfvertrouwen waardoor je beter met uitdagingen kunt omgaan en je creatieve en innovatieve oplossingen kunt bedenken. Als je goed in je vel zit sta je meer open om jezelf te blijven ontwikkelen. Door open te staan voor nieuwe kennis en vaardigheden, kun je nieuwe kansen creëren voor je loopbaan.

Hoe wordt en blijf je vitaal op je werk?

Vitaliteit heeft dus een positieve invloed op je loopbaan. Maar hoe wordt en blijf je vitaal op je werk?

Werken vanuit je talent

Als je werk doet dat je leuk vindt en waar je goed in bent, dan vergroot dat jouw gevoel van zelfvertrouwen, erkenning, verbinding en het gevoel dat je een zinvolle bijdrage levert. En laten dat nou precies factoren zijn die vitaliteit versterken! Heb je het gevoel dat je meer kunt halen uit je werk en loopbaan? Ga dan aan de slag met loopbaanontwikkeling om te ontdekken hoe jij je talenten kunt ontwikkelen en kunt groeien in je werk. Dit heeft een positief effect op je gevoel van competentie en veerkracht.

Een goede werk-privébalans

Streef daarnaast naar een goed evenwicht tussen werk en privé. Merk je dat je minder energie hebt om na het werk nog iets leuks te doen? Ga eens na wat hier aan ten grondslag ligt. Wat speelt er op je werk of privé? Aan welke knoppen kun je draaien om het evenwicht te herstellen? Eis je te veel van jezelf in het werk of privé, of zijn de eisen die aan je gesteld worden in het werk juist te laag?

Doelen stellen

Het formuleren en behalen van doelen zorgt voor positieve emoties en draagt bij aan je zelfvertrouwen. Stel doelen niet te laag, maar ook zeker niet te hoog. Wees realistisch en eerlijk naar jezelf.

Meer weten?

  • Doe een talentenscan en kom achter jouw talenten of kijk of een gesprek met een loopbaanadviseur wat voor jou is.
  • Kijk op de website van O&P Rijk | Bedrijfszorg voor tips, hulpmiddelen en artikelen voor motivatie en inspiratie over vitaliteit op de werkvloer.
  • Van 13-17 november 2023 is de Week van het werkplezier. Dit rijksbrede evenement staat dit jaar in het teken van ‘Teamkracht: in verbinding met jezelf en je team’. Alle medewerkers van de rijksoverheid kunnen meedoen aan een afwisselend en inspirerend programma voor meer vitaliteit en plezier op de werkvloer.
  • Het A+O fonds Rijk biedt ook inspiratie en verschillende activiteiten op het gebied van talentontwikkeling in relatie tot vitaliteit.
  • Mindful Rijk organiseert verschillende trainingen waarin vitaliteit centraal staat. Denk aan de leergang Design je ambtelijk vakmanschap waarin je leert om je talenten in te zetten in je werk.