Boost je organisatie met talent: 7 tips voor succesvolle stageplaatsen bij de Rijksoverheid

Ben je op zoek naar vernieuwende ideeën voor je organisatie en wil je tegelijkertijd aanstormend talent vooruit helpen? Dit is het moment om je stageplek zichtbaar te maken. Met deze 7 praktische tips kun je als begeleider en manager bij de Rijksoverheid stagiaires aantrekken en hen een leerzame omgeving bieden waarin ze tegelijkertijd groeien en van waarde zijn in jouw organisatie.

Boost je organisatie met talent

7 tips voor succesvolle stagebegeleiders en managers

1. Word zichtbaar

Publiceer je stagevacature op Werken voor Nederland. Studenten houden regelmatig de werken-bij-site in de gaten voor nieuw stageaanbod bij de Rijksoverheid. Daarnaast kan je de vacature ook delen via de eigen netwerken.

2. Zorg voor interne bewustwording

Benadruk het belang en de voordelen van stages in je werkomgeving. Het binnenhalen van stagiairs zorgt naast vernieuwing voor je eigen organisatie ook voor goed werkgeverschap. Je helpt jong talent immers in hun ontwikkeling tot professional.

3. Werk samen met onderwijsinstellingen

Word zichtbaar op universiteiten, hogescholen en andere onderwijsinstellingen om stageprogramma’s te promoten. Dit kan via evenementen, organiseren van meet-ups waar organisaties en studenten kennis kunnen maken, carrièrebeurzen, gastcolleges en informatiebijeenkomsten. Lees meer over Campusrecruitment: een interdepartementale samenwerking op het gebied van werving van studenten en starters voor stages, bijbanen, traineeships en startersfuncties

4. Ontwikkel aantrekkelijke stageprogramma's

Bied verschillende stageplaatsen aan op verschillende afdelingen en in verschillende disciplines om een breed spectrum van studenten aan te trekken. Zorg ook voor uitdagende en betekenisvolle opdrachten die bijdragen aan de professionele ontwikkeling van stagiairs.

5. Bied flexibiliteit

Bied flexibele werktijden aan om stages aantrekkelijker te maken voor studenten die studeren of andere verplichtingen hebben. Denk ook na over aantrekkelijke trainingen en workshops.

6. Zorg voor goede begeleiding

Introduceer mentorprogramma’s waarbij stagiairs worden gekoppeld aan ervaren medewerkers voor persoonlijke en professionele begeleiding. Overweeg stagiairs gelijktijdig te laten starten met andere stagiairs. Dit ervaren veel stagiairs als nuttig en leerzaam. Stagiairs trekken graag samen op en helpen elkaar bij het inwerken.

7. Feedback

Verzamel feedback van huidige en voormalige stagiairs om het stageprogramma continu te verbeteren.

Doe mee

Doe ook mee om samen het aantal stageplaatsen te vergroten voor een dynamischer en innovatiever werkklimaat en het aantrekken van talentvolle toekomstige professionals.

Antwoorden op al je vragen over stages

Voor antwoorden op vragen zoals ‘Wie mogen er stage lopen bij het Rijk?’. ‘Hoe vind ik een stagiair?’ of ‘Hoe schrijf ik een goede stagevacaturetekst?’, zie de pagina Stage-informatie voor begeleiders en managers op het Rijksportaal. Let op: alleen toegankelijk voor medewerkers in dienst van het Rijk.

Bekijk ook wat I-Stages voor je kan betekenen bij de werving van jong I-talent.

Meer informatie

Wil je meer weten over het werven van goede stagiaires? Stuur voor vragen of meer informatie een e-mail naar campusrecruitment@rijksoverheid.nl.