Vervroegde WIA-uitkering

Weblogs

Een vervroegde WIA-aanvraag kan worden gedaan wanneer al ruim voor het einde van de wachttijd van 104 weken duidelijk is dat de werknemer helemaal niet meer kan werken, ook niet in de toekomst. Zoals bijvoorbeeld het geval is bij een ernstige ziekte of ongeval.

Voorwaarden voor een vervroegde WIA zijn dat de bedrijfsarts of arbodienst heeft verklaard dat de werknemer:

  1. niet meer kan werken en 
  2. niet meer beter wordt.

Bij een vervroegde WIA geldt dat:

  • zowel de werkgever als de werknemer geen re-integratieverplichtingen meer hebben;
  • de werkgever het loon gedurende twee jaar (104 weken) moet doorbetalen.

De werkgever mag de WIA-uitkering wel van het loon van de werknemer aftrekken. De soort WIA-uitkering die werknemer dan krijgt, is de IVA-uitkering (IVA=Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten).

Aandachtspunt bij een vervroegde WIA is dat de WIA op tijd moet worden aangevraagd. De werknemer kan tot de 68e ziekteweek vervroegd een WIA-uitkering aanvragen. De uitkering gaat dan na de 78e week in. Vraagt de werknemer pas na 68 weken een WIA-uitkering aan? Dan kan werknemer deze uitkering pas krijgen als de werknemer twee jaar ziek is (104 weken). 
Meer informatie over de WIA lees je in ons weblog: WIA-beslissing voor langdurig zieke medewerker ontvangen, wat nu? 

Twee jaar ziek en dan?

De Academie voor Arbeidsrecht geeft de training Twee jaar ziek en dan? In deze training maak je op een interactieve manier kennis met arbeidsjuridische wet- en regelgeving rond langdurige ziekte. En je krijgt inzicht en grip op je eigen casuïstiek.

De eerstvolgende training geven we op:

  • dinsdag 28 mei; 13.00 - 16.30 uur.

Meer informatie en het inschrijfformulier vind je op onze website.

Ben je met meer dan 6 collega's en wil je deze training in-company volgen, dat kan! Geef je groep op via AcademievoorArbeidsrecht|AAA@rijksoverheid.nl

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.