‘De Banenafspraak kan zo mooi en zo'n verrijking zijn'

Als je met O&P Rijk | Team Diversiteit & Inclusie hebt gewerkt op het gebied van de Banenafspraak, dan ken je ze vast: recruiters Marcel Riebel en Sandra Leenders-de Graaf. Na een periode van respectievelijk vijf en drieënhalf jaar gaan ze aan de slag met twee nieuwe opdrachten bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en bij de directie bedrijfsvoering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De redactie blikt met hen terug op hun tijd bij O&P Rijk.

Foto van Marcel Riebel (links) en Sandra Leenders-de Graaf (rechts) samen
Beeld: ©O&P Rijk | team D&I
Marcel Riebel (l) en Sandra Leenders-de Graaf (r)

Hoe kijken jullie terug op je tijd als recruiter Banenafspraak binnen team D&I?

Marcel: ‘Ik heb een fantastische tijd gehad, het was geweldig. In de afgelopen 5 jaar ben ik in staat geweest om heel veel mensen goed en duurzaam aan het werk te krijgen. En daar zit mijn drijfveer ook, dus wat dat betreft ben ik zeer tevreden. Overigens dekt het woord recruiter de lading niet helemaal. Binnen de Banenafspraak ga je met zoveel meer aan de slag dan het matchen van een functie en een kandidaat. Je hebt rekening te houden met arbeidsbeperking, wet- en regelgeving; onderwerpen waar mensen geen begrip voor (willen) hebben of waar extra zaken bij geregeld moeten worden. Daardoor hebben wij een meer adviserende rol naar verschillende partijen dan de ‘normale’ recruiter.’

Sandra: ‘Ik werk sinds 2010 als ZZP’er en dit is by far de leukste opdracht tot nu toe. Waar men vaak op kwantitatieve resultaten stuurt binnen de Banenafspraak, kregen wij de ruimte om ons vak kwalitatief uit te voeren. Zo konden we mensen de extra tijd en aandacht bieden die ze nodig hadden, waardoor ze nu een baan hebben waar ze op hun plek zitten.’

Wat maakt jullie werk zo mooi en belangrijk?

Marcel: Wij zijn in staat om mensen die soms een klein duwtje – of een flinke duw – nodig hebben te helpen bij het vinden van goed en duurzaam werk. Dat we hen die kans kunnen bieden, dat maakt het verschil. Een kandidaat van de Banenafspraak moet er vaak meer voor doen om een baan te krijgen. Daarom is die baan ook veel belangrijker voor hen. En lang niet iedereen kan heel goed voor zichzelf opkomen, bijvoorbeeld in wat die nodig heeft om de beste versie van zichzelf te laten zien. Ook daar spelen wij een belangrijke rol in, omdat wij zoveel kennis hebben van alle beperkingen en talenten die we bemiddelen.’

Sandra: ‘Dat aan de kant van de medewerkers. Tegelijkertijd zie ik dat de meeste fouten of onhandigheden door leidinggevenden altijd met de beste bedoelingen worden gemaakt. Iedereen heeft het beste voor met de kandidaat, alleen daar rolt niet altijd de handigste aanpak uit. Dus advisering en het verder helpen van leidinggevenden is ook heel essentieel. Ook voor de duurzaamheid. Want als de kandidaten en leidinggevenden elkaar beter snappen, blijft een kandidaat langer zitten. Iemand plaatsen is leuk, maar een mailtje krijgen dat diegene een vast dienstverband aangeboden heeft gekregen is nog leuker.’

Kun je iets vertellen over jullie volgende opdracht?

Sandra: ‘Wij gaan beiden naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hier vormen we een team samen met collega Mohamed Abdulahi. Ik ga als beleidsadviseur aan de slag, Marcel zorgt voor de instroom en Mohamed gaat het thema Banenafspraak duidelijk op de kaart zetten binnen VWS. Vanwege zijn slechtziendheid heeft Mohamed zelf een doelgroepregistratie. Hij is een zeer inspirerend spreker en zal teams bezoeken met een spetterende, toegankelijke presentatie. Zo willen we er samen voor zorgen dat de kennis over de Banenafspraak en de instroom binnen VWS worden vergroot, en dat we constructief werken aan behoud en doorstroom.’

Marcel: ‘Iets soortgelijks gaan we ook doen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het leuke is dat je de kans krijgt om binnen één ministerie meer diepgang te creëren en een goed proces op te zetten voor de langere termijn. Daarmee blijft de samenwerking met O&P Rijk | team D&I natuurlijk ook bestaan. Die is niet weg, die verandert alleen. Wij komen nu aan de opdrachtgeverskant te zitten.’

Heb je nog een boodschap aan de lezers van deze nieuwsbrief?

Marcel: ‘Ik doe dit werk al vijf jaar en het inbedden van de Banenafspraak is nog niet zoals het hoort te zijn. De cijfers laten dit ook zien. We lopen nog altijd achter. Tegen de lezers wil ik zeggen: omarm het, ga ermee aan de slag en stel je ervoor open. Het kan zo mooi en zo’n verrijking zijn. En heb je er hulp bij nodig, schakel vooral de kennis en kunde in van de collega’s bij O&P Rijk | team D&I.’

Sandra: ‘Wat ik essentieel vind is dat we met z’n allen verder kijken dan alleen maar instroom. Natuurlijk, het quotum is belangrijk, dat moeten we halen. Maar ik vind dat teveel werkgevers veel te lang alleen maar naar instroom hebben gekeken. Kijk ook zorgvuldig naar ontwikkeling, doorstroom of behoud van medewerkers Banenafspraak. Dat zou volgens mij minstens zo hard op de kaart moet komen. Dat is ook goed werkgeverschap. Als ik kijk naar welke mensen wij bemiddeld hebben, hoeveel talenten we daarmee hebben binnengehaald voor de overheid… Zoveel relevante opleidingen en bijzondere mensen. Wat een verrijking het kan zijn. Daar moeten we veel meer van genieten.’

Meer informatie en trainingen

Meer weten over de Banenafspraak? Neem eens een kijkje bij de volgende trainingen:

Meer weten over de Banenafspraak? Neem eens een kijkje bij de volgende trainingen

Wil je advies of informatie over diversiteit en inclusie, zoek je een collega uit de Banenafspraak of heb je interesse in een D&I college of training voor je afdeling? Neem dan contact met ons op via D&I@rijksoverheid.nl. Blijf op de hoogte van onze activiteiten via onze website en onze nieuwsbrief.

Leestips van de redactie

Wat is de Banenafspraak?

In het Sociaal Akkoord van 2013 is afgesproken dat er 125.000 banen extra beschikbaar komen voor mensen met een arbeidsbeperking, waaronder 25.000 bij de overheid en 100.000 in het bedrijfsleven. Hieruit is de Wet Banenafspraak voortgekomen. Mensen met een lichamelijke, geestelijke of zintuiglijke beperking krijgen hierdoor meer mogelijkheden om aan een goede, betaalde baan te komen. Een voorwaarde om hiervoor in aanmerking te komen is opname in het doelgroepregister van UWV waardoor men dan valt onder de Banenafspraak.