Rijksbrede Talentenpool starters: 'Een kans voor organisaties en topstarters'

Om de vergrijzing tegen te gaan en de diversiteit te bevorderen, streeft de Rijksoverheid naar meer starters op de werkvloer. Daarom introduceerde O&P Rijk | Arbeidsmarkt 3 jaar geleden de rijksbrede Talentenpool starters: een pool met young professionals. Ze doorliepen de selectieprocedure voor het Rijkstraineeprogramma succesvol, maar door het beperkt aantal traineeplaatsen vonden ze geen werkplek. Aan het woord zijn Julia Leander en Ard van Briemen. Julia was poolkandidaat en werkt nu een jaar als beleidsmedewerker Gehandicaptenzorg bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ard is manager Langdurige zorg bij VWS en ontving Julia met open armen.

Hoe kwamen jullie bij de Talentenpool terecht?

Julia: 'Ik wilde aan de slag bij het Rijk, het liefst bij VWS. Want dat departement sloot goed aan bij mijn studies. Ik dacht alleen dat ik zonder werkervaring niet aan de slag kon bij een departement. Daarom probeerde ik via het Rijkstraineeship binnen te komen, een 2-jarig traineeprogramma voor pas (wo-)afgestudeerden. Helaas werd ik niet geplaatst. Dat vond ik ontzettend jammer.'

Ard en Julia staand achter een laptop
Ard van Briemen (links) en Julia Meander

'Ik had het plan om nog wat werkervaring op te doen bij een zorgkantoor om daarna opnieuw te solliciteren bij VWS. Tot Judith Remmerswaal, matchmaker en beheerder van de rijksbrede Talentenpool, contact met me opnam. Als matchmaker probeert zij samen met haar collega’s kandidaten alsnog aan het werk te krijgen bij het Rijk. En met succes. Uiteindelijk kwam ik alsnog terecht op de plek die ik voor ogen had.'

Ard: 'Ik kwam met Judith in eerste instantie in contact toen ik een second-best kandidaat in de Talentenpool wilde laten opnemen. Wij proberen altijd goeie kandidaten die tijdens reguliere sollicitaties afvallen elders onder de aandacht te brengen. Toen heb ik vrij direct gevraagd of ze een kandidaat had voor de functie van programmasecretaris. Zo is het balletje gaan rollen en kwam een match met Julia tot stand.'

'De begeleiding vanuit de Talentenpool gaf me veel zelfvertrouwen om de stoute schoenen aan te trekken'

Hoe verliep het proces?

Julia: 'Ik had eerst een intakegesprek met Judith. Dat was een laagdrempelig gesprek. Het is heel fijn om te weten dat iemand oog heeft voor jouw competenties, talenten, drijfveren en waar je goed in bent. Judith probeert op basis van die vaardigheden een match te maken, waarbij ze verder kijkt dan je cv. Ze denkt vanuit een breder perspectief. Ze is een fijne sparringpartner die met je meedenkt, feedback geeft en vacatures met je deelt en bespreekt.'

'Uiteindelijk moet je het wel zelf doen. Ik was dan ook zelf verantwoordelijk om de hulp van Judith in te schakelen. De begeleiding van Judith gaf me veel zelfvertrouwen om de stoute schoenen aan te trekken en toch te solliciteren. Maar de inzichten uit onze gesprekken waren ook een eye-opener. Ik dacht namelijk dat ik alleen beleidsmedewerker kon worden met mijn achtergrond. Ze opende mijn ogen voor andere carrièremogelijkheden bij het Rijk, ook al ben ik nu beleidsmedewerker geworden. Maar wie weet wat de toekomst brengt.'

'Je moet de focus op werkervaring durven los te laten. Jonge krachten hebben veel te bieden'

Wat leverde de Talentenpool op?

Ard: 'Een goede match met een kandidaat. Het is fijn om te weten dat er een voorselectie met kandidaten plaatsvindt door Judith en haar collega’s. Daarmee word je ontzorgd. Je gaat er ook vanuit dat je een serieuze kandidaat krijgt. Eentje die echt aan de slag wil. Dat bleek in de praktijk ook te kloppen. We hadden Julia aanvankelijk in beeld als programmasecretaris, maar op basis van haar profiel boden we haar een functie als beleidsmedewerker. Je moet die focus op werkervaring durven los te laten. Jonge krachten hebben veel te bieden.'

Wat hebben jongeren zoal te bieden?

Ard: 'Jongeren hebben simpelweg een andere leefwereld. Feit is dat jongeren over het algemeen meer digitaal zijn. Daarnaast hebben ze een frisse blik. Jongeren zijn flexibel en leergierig. Maar bovenal hebben we ze nodig. Met het vooruitzicht dat er de komende jaren veel collega’s gaan vertrekken, omdat ze bijvoorbeeld met pensioen gaan, moeten we investeren in jongeren. Daarnaast draagt een mix van leeftijden bij aan diversiteit, wat uiteindelijk de kwaliteit van ons werk ten goede komt. Ik zou zeggen, als je de ruimte hebt, neem dan ook starters aan. Zie ze niet als een belemmering. Bij ons zijn ze erg welkom.'

Wat zou je anderen willen meegeven?

Ard: 'Ik kwam zelf toevallig in contact met de pool. Het zou mooi zijn als we dit verder onder de aandacht kunnen brengen, want het biedt meerwaarde. De collega’s van de pool nemen je werk uit handen en het levert je een goede kandidaat op. Een kans voor zowel organisaties als topstarters.'

Julia: 'Laat je als manager niet beperken door een eis van 3 of 4 jaar werkervaring. Als het profiel en de competenties van een kandidaat overeenkomen, geef een starter dan de kans. Iedereen kan leren en groeien. Voor starters geldt: als je gedreven bent en echt wilt, ga er dan voor. Laat je niet ontmoedigen.'

Meer informatie

Heb je vacatures op wo-niveau binnen je organisatie die interessant zijn voor kandidaten van de Talentenpool? En sta je open voor een topstarter? Doe dan een beroep op de rijksbrede Talentenpool starters, onderdeel van O&P Rijk.

Neem voor meer informatie contact op met Judith Remmerswaal: judith.remmerswaal@rijksoverheid.nl.