Talentenpool starters

De talentenpool bestaat uit young professionals die op zoek zijn naar een baan bij de Rijksoverheid. De pool draagt bij aan het binden van meer starters aan de Rijksoverheid. Alle kandidaten hebben zich aangemeld voor het Rijkstraineeprogramma. Kandidaten met bijzonder veel talent en motivatie, maar door het beperkt aantal plekken binnen het Rijkstraineeprogramma hebben ze nét geen plek in het programma gekregen. De talentenpool zet zich in om deze talenten te matchen met mooie werkplekken bij de Rijksoverheid.

Hoe werkt de talentenpool

Ieder jaar melden zich gemiddeld 1500 studenten aan voor het Rijkstraineeprogramma. 450 van hen halen het tot de laatste ronde en uiteindelijk krijgen ongeveer 150 deelnemers daadwerkelijk een plek als trainee bij 1 van de 12 Ministeries of uitvoeringsorganisaties. De 300 talenten die nét geen plek hebben weten te bemachtigen, hebben zich tijdens de intensieve procedure wel degelijk bewezen. Stuk voor stuk zijn het gemotiveerde, slimme starters met een grote drijfveer om te werken voor Nederland.  Met deze 300 mensen gaat de talentenpool in gesprek en aan de slag. Dat gaat verder dan het doornemen van een cv. We zoeken samen naar talenten en drijfveren, ondersteunen kandidaten bij het opstellen van een sterk cv en het schrijven van een goede motivatiebrief en helpen bij de voorbereiding van sollicitatiegesprekken. Alles met het doel: meer jongeren aan het werk bij de Rijksoverheid.

Voor managers, HR-adviseurs en vacaturehouders heeft dit voordelen. Welke? We zetten ze hieronder op een rij:

 • Kandidaten uit de talentenpool hebben de volledige procedure van het Rijkstraineeprogramma doorlopen. Ze zijn dan ook bewezen geschikt om als starter aan de slag te gaan bij de Rijksoverheid.
 • Deelnemers aan de talentenpool zijn altijd actief op zoek naar een baan en vaak op korte termijn beschikbaar.
 • Met alle kandidaten van de talentenpool wordt een inhoudelijk gesprek gevoerd waarin dieper wordt ingegaan op de talenten en drijfveren van de kandidaat. Dit vooronderzoek helpt bij het matchen van de juiste kandidaat aan de juiste functie.
 • Vacatures kunnen bij de talentenpool worden uitgezet waardoor er sneller een geschikte match kan worden gemaakt. Managers worden hierdoor ontzorgd.
Beeldende grafieken over het aantal starters in 2021/2022 en 2022/2023, het aantal geplaatste kandidaten per ministerie en functies waarop kandidaten zijn geplaatst.

Wie zitten er in de talentenpool

De kandidaten in de talentenpool zijn opgevallen in de selectieprocedure voor het Rijkstraineeprogramma (wo en hbo). Ze kwamen succesvol tot de laatste ronde en hebben alle selectierondes succesvol doorlopen. In de laatste ronde zijn zij het nét niet geworden. Daarnaast:

 • bezitten ze een wo-master of hbo-bachelor diploma;
 • hebben ze relevante en aantoonbare ervaring met maatschappelijke betrokkenheid (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, mantelzorg, bestuursjaar, commissies, actief bij politieke partij);
 • hebben ze bewezen te beschikken over de volgende competenties: motivatie, resultaatgerichtheid, samenwerken, stressbestendigheid, inlevingsvermogen, zelfontwikkeling, flexibiliteit en onafhankelijkheid;  
 • zijn ze aantoonbaar gemotiveerd om aan de slag te gaan bij het Rijk.

Wat mag je van de talentenpool verwachten?

Judith Remmerswaal is matchmaker en verantwoordelijk voor de talentenpool. Met alle kandidaten voert zij een intensief kennismakingsgesprek waarin zij samen op zoek gaan naar talenten en drijfveren van de kandidaat. Judith kent iedere kandidaat persoonlijk waardoor ze goed in staat is om een match te maken. De werkwijze van Judith is persoonlijk, snel en doeltreffend:

 • De talentenpool heeft actief zicht op alle openstaande vacatures.
 • De talentenpool onderhoudt intensief contact met zowel vacaturehouder als kandidaat.
 • Vacaturehouders kunnen gemakkelijk en laagdrempelig contact opnemen met de talentenpool om te zoeken naar de juiste kandidaat voor hun openstaande vacature.

Ook young professionals die in andere selectieprocedures positief zijn opgevallen kunnen worden opgenomen in de starterspool. Dit kan door een voordracht van een manager of HR-adviseur.

Meer informatie

Heb je vragen of heb je een vacature die je graag met de Talentenpool deelt, neem dan contact op met Judith Remmerswaal.

Zie ook de video met tips van recruiters.