Grensoverschrijdend gedrag tijdens borrel na werktijd: ontslag terecht?
Weblogs
Een werknemer van Corendon gaat na werktijd met twee vrouwelijke, jongere collega’s die net in dienst zijn wat drinken en maakt tijdens deze borrel ongepaste en grensoverschrijdende opmerkingen. Zo laat hij zich bijvoorbeeld bij herhaling grof uit over de vriend van één van de collega’s.

Ontslag op staande voet
De werknemer krijgt spijt en stuurt de betrokkenen de dagen daaropvolgend diverse berichten dat hij spijt heeft van zijn gedrag en probeert ook telefonisch contact met hen op te nemen. In eerste instantie lijkt het of de betrokkenen zijn excuses accepteren, maar zij maken toch melding bij de vertrouwenspersoon van Corendon. Bij deze melding stelt één van de betrokken collega’s dat ook sprake is geweest van handtastelijkheden, ongewenste toespelingen en het ongewenste aandringen om met haar mee te reizen naar Schiphol. De andere collega maakt melding van eerdere incidenten, waaronder het versturen van Whatsapp berichten tijdens haar vakantie, ongepaste opmerkingen en seksueel getinte grappen. De meldingen zijn voor Corendon reden om de werknemer op staande voet te ontslaan. De werknemer vecht dit ontslag aan bij de kantonrechter.
Oordeel rechter
De rechter is kritisch op het handelen van Corendon. Het ontslag op staande voet is gebaseerd op de meldingen van de vrouwelijke collega’s, zonder dat deze meldingen goed zijn onderzocht, dan wel dat de werknemer de gelegenheid heeft gekregen zich hier adequaat tegen te verweren. De werknemer heeft erkend dat hij ongepaste opmerkingen heeft gemaakt tijdens de borrel, maar heeft de overige aantijgingen betwist.
Corendon heeft nagelaten de overige aantijgingen te onderzoeken en dit komt haar duur te staan. Alleen het maken van ongepaste opmerkingen is namelijk te weinig voor een ingrijpende maatregel als een ontslag op staande voet. Het feit dat werknemer eerder een waarschuwing voor zijn gedrag heeft gekregen maakt dit niet anders volgens de rechter. Ook neemt de rechter in zijn beslissing mee dat de vastgestelde gedragingen zich buiten werktijd en niet in een kantoorsetting hebben afgespeeld en niet is gebleken dat Corendon een strikt zerotolerancebeleid ten aanzien van grensoverschrijdend gedrag hanteert.
Ook al waren de meldingen van de collega’s ernstig, een ontslag op staande voet kan volgens de rechter niet enkel worden gebaseerd op meldingen. Deze zullen goed moeten worden onderzocht, want uit de zorgplicht van de werkgever vloeit voort dat ook de vermeende dader; recht heeft op bescherming van de werkgever.
De werkgever mag naast de transitievergoeding, een billijke vergoeding van 10.000 euro aftikken. Bovendien moet zij de kosten van de procedure betalen en dient ook de opzegtermijn te worden vergoed. Totaal een bedrag van circa 40.000 euro. Al met al een dure grap voor de prijsvechter! Lees de tekst van de uitspraak.
We leren we hieruit?
Ook gedrag tussen medewerkers buiten werktijd valt onder je verantwoordelijkheid als werkgever. Neem meldingen van grensoverschrijdend gedrag altijd serieus, maar onderzoek ze zorgvuldig en geef alle betrokkenen de kans om hun kant van het verhaal te doen. Communiceer helder over (on)gewenst gedrag, ook bij informele werkgerelateerde situaties zoals borrels. Zo voorkom je onnodige risico’s én doe je recht aan alle partijen.
Meer weblogberichten
Lees ook de andere weblogs uit de AAA Nieuwsbrief april 2025
-
Beëindigingsverzoek zieke werknemer
Een langdurig zieke werknemer die vlak voor zijn pensioen zit, verzoekt zijn werkgever om in te stemmen met zijn ...
-
Disfunctioneren en de vervolgfase: welke stappen?
Dit jaar nemen we je in vijf losse delen mee in een fictieve casus over disfunctioneren. In deze reeks gaan we nader in op ...
-
Staat van de Staat: ontslag vanwege misbruik van positie als BOA
In de Staat van de Staat van dit keer een toch wel bijzondere uitspraak. De arbeidsovereenkomst van een inspecteur van ILT wordt ...
-
De invloed van Trump op ons pensioen
Sterk dalende of stijgende aandelenkoersen zijn niet uniek. Ook tijdens de bankencrisis van 2008 en de coronacrisis in 2020 was ...
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.