De invloed van Trump op ons pensioen

Weblogs

Sterk dalende of stijgende aandelenkoersen zijn niet uniek. Ook tijdens de bankencrisis van 2008 en de coronacrisis in 2020 was er sprake van grote onrust op de beurzen en dalende aandelenkoersen. Eén ding hebben die bewegingen gemeen: op de lange termijn herstellen de beurzen zich. Dat is belangrijk, want pensioenfondsen kijken vooral naar die lange termijn bij het beleggen.  

Maar het scenario waarin Trump en de VS zich op dit moment afkeren van vrije wereldhandel, is een scenario dat nieuw is in de huidige economische werkelijkheid en heeft een flink effect op de wereldwijde economie. 
De Amerikaanse overheid die een beleid van invoertarieven voert zorgt voor sterke schokeffecten in de financiële economie met onzekerheid onder consumenten, bedrijven en investeerders. 

Beleggingsportefeuilles kunnen tegen een stootje

De beleggingsportefeuille van een pensioenfonds en dus ook van ABP is ontworpen om tegen dit soort schommelingen te kunnen. Enerzijds omdat ABP niet alleen belegt in aandelen, maar bijvoorbeeld ook in staatsleningen, infrastructuur en vastgoed. Maar ook omdat alle beleggingen ook nog zijn gespreid over de hele wereld. Dit zorgde ervoor dat ABP in de afgelopen 20 jaar een gemiddeld rendement van ongeveer 6% per jaar behaalde. 

Het pensioen verandert niet in 2025, maar straks dan wel?

De koersdalingen van dit moment hebben geen effect op het ABP-pensioen in 2025. Maar gaan we daar in de toekomst wel iets van merken? Twee onderwerpen bepalen dat antwoord.

Indexatie van pensioen

ABP probeert elk jaar de pensioenuitkeringen en de -aanspraken te verhogen op basis van de stijging van de prijzen. Dit heet indexatie. Het bestuur van ABP beoordeelt jaarlijks of indexatie mogelijk is. Dit is afhankelijk van de financiële situatie. Dit wordt gemeten aan de hand van de hoogte van de dekkingsgraad. En het is juist deze dekkingsgraad die wordt beïnvloed door de hoogte van het rendement. Blijkt eind 2025 dat de dekkingsgraad gedaald is door de gedaalde rendementen dan zal het vrijwel zeker zijn dat het ABP-pensioen en de pensioenaanspraken in 2026 niet zullen stijgen.

Overstappen op vernieuwde regeling

Op 1 januari 2027 gaat ABP over op de vernieuwde pensioenregeling. Hoe hoger de actuele dekkingsgraad op dat moment, des te gemakkelijker zal straks de overstap naar de vernieuwde regeling zijn. Als de dekkingsgraad onder een bepaald niveau zakt, dan zullen de sociale partners een nieuw plan moeten maken voor die overgang. 

Dus ook hier hebben de behaalde rendementen indirect invloed op de pensioenresultaten bij de overgang. Daarnaast is ook de hoogte van de rente een belangrijk element bij de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel.

Staatsleningen als tegenkracht

De handelsoorlog die wordt aangewakkerd door de Amerikaanse regering heeft een negatieve impact op beleggingen – en daarmee ook op de pensioenen. Maar er is een belangrijk nuancepunt: wanneer de aandelenkoersen dalen, zoeken beleggers vaak hun toevlucht tot veiligere investeringen, zoals 10-jarige staatsleningen. Als de rente op deze staatsleningen stijgt, kunnen pensioenfondsen hier juist voordeel uit halen. Die hogere rente kan namelijk het verlies op aandelen deels compenseren en zo bijdragen aan het op peil houden van de dekkingsgraad. Met andere woorden: niet alle bewegingen op de markt zijn per definitie slecht nieuws voor het pensioen.

Kennispunt Financiële Rechtspositie

De financiële markten en het beleid van buitenlandse regeringen kunnen dus directe gevolgen hebben voor de pensioenen van rijksmedewerkers. Het Kennispunt Financiële Rechtspositie (KFR) volgt deze ontwikkelingen op de voet. Het KFR geeft advies bij vragen over de financiële rechtspositie van medewerkers binnen de rijksoverheid, inclusief pensioenontwikkelingen. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.