Beëindigingsverzoek zieke werknemer
Weblogs
Een langdurig zieke werknemer die vlak voor zijn pensioen zit, verzoekt zijn werkgever om in te stemmen met zijn beëindigingsvoorstel. De leidinggevende vraagt zich af: moet ik hiermee akkoord gaan? En zo ja, heeft de werknemer dan ook recht op een transitievergoeding? In dit artikel worden deze vragen beantwoord.

Slapende dienstverbanden
Uitgangspunt is dat de werkgever het loon van de werknemer gedurende 104 weken ziekte moet doorbetalen. Binnen het Rijk is deze loondoorbetalingsverplichting verruimd; ook na deze periode heeft de werknemer recht op 70% van het loon, tot het moment waarop de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig is beëindigd.
Als een werknemer na 104 weken ziekte nog steeds volledig arbeidsongeschikt is en naar verwachting niet zal herstellen, wordt dit een slapend dienstverband genoemd. Lange tijd beëindigden veel werkgevers dergelijke dienstverbanden niet, om te voorkomen dat een transitievergoeding moest worden betaald.
Zeker als de AOW-leeftijd van een langdurig zieke werknemer in zicht kwam, was het voor de werkgever voordelig om het dienstverband niet voortijdig te beëindigen. Bij een beëindiging wegens het bereiken van de AOW-leeftijd hoeft de werkgever namelijk geen transitievergoeding te betalen.
Compensatieregeling
Sinds 20 juli 2018 is de Wet compensatie transitievergoeding in werk getreden. Met deze wet heeft de wetgever de financiële prikkel om slapende dienstverbanden niet te beëindigen weggenomen. Op grond van deze wet vergoedt het UWV namelijk de door de werkgever betaalde transitievergoeding. Let wel, slechts de transitievergoeding die na 104 ziekte is verschuldigd wordt vergoed; over het ‘slapende’ deel van het dienstverband vindt dus geen compensatie plaats.
Xella-verzoek
Ondanks deze wet bleven sommige werkgever weigeren om slapende dienstverbanden te beëindigen, bijvoorbeeld omdat zij deze vergoeding moesten voorfinancieren. Bleven deze werknemers alsnog met lege handen achter?
In de zogenoemde Xella-uitspraak heeft de Hoge Raad aan alle onzekerheid een einde gemaakt. De Hoge Raad oordeelde dat een werkgever op grond van het goed werkgeverschap behoort in te stemmen met een beëindigingsvoorstel van een werknemer die een slapend dienstverband heeft. Omdat de transitievergoeding wordt vergoed, heeft de werkgever namelijk geen goede reden meer om het dienstverband in stand te houden. Dit is alleen anders als de werkgever een gerechtvaardigd belang heeft bij het laten voortduren van het dienstverband; bijvoorbeeld als er nog een reële kans is op re-integratiemogelijkheden.
Het verzoek van de werknemer om in te stemmen met een beëindigingsvoorstel wordt ook wel het Xella-verzoek genoemd. Per wanneer moet de werkgever eigenlijk instemmen met een dergelijk verzoek? Het verzoek moet op of na 20 juli 2018 door de werknemer zijn gedaan. Let wel, ook als een verzoek vóór deze datum is gedaan, kan de werkgever toch zijn gehouden daarmee in te stemmen. Dit is het geval als de werkgever op 20 juli 2018 nog (nader) diende te beslissen op een vóór deze datum gedaan verzoek.
Naderende AOW-datum en Xella-verzoek
De Hoge Raad heeft expliciet bepaald dat een naderende pensioenleeftijd geen gerechtvaardigd belang is voor instandhouding van een slapend dienstverband. Het wel of niet doen van een Xella-verzoek kan voor de werknemer dus een wereld van verschil betekenen. Een zieke werknemer met een slapend dienstverband die binnen afzienbare tijd zijn AOW-leeftijd bereikt en geen Xella-verzoek doet, heeft bij pensionering geen recht op de transitievergoeding. De werknemer die een dergelijk verzoek wel doet, kan deze vergoeding op zijn rekening laten bijschrijven, en dit kan oplopen tot tienduizenden euro’s.
Afschaffing compensatieregeling?
In het hoofdlijnenakkoord van het kabinet is opgenomen dat de compensatieregeling vanaf 2026 wordt afgeschaft. Het is allerminst zeker dat dit plan ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Is dit wel het geval, dan is de kans aanwezig dat een werkgever niet langer verplicht is om met een Xella-verzoek in te stemmen. De werkgever moet de transitievergoeding dan namelijk zelf ophoesten.
Tot slot
Mocht je een Xella-verzoek van de zieke werknemer ontvangen en je vraagt je af of je een gerechtvaardigd belang hebt om dit verzoek te weigeren, neem dan contact op met je vaste adviseur. Wij denken graag met je mee!
Meer weblogberichten
Lees ook de andere weblogs uit de AAA Nieuwsbrief april 2025
-
Disfunctioneren en de vervolgfase: welke stappen?
Dit jaar nemen we je in vijf losse delen mee in een fictieve casus over disfunctioneren. In deze reeks gaan we nader in op ...
-
Grensoverschrijdend gedrag tijdens borrel na werktijd: ontslag terecht?
Een werknemer van Corendon gaat na werktijd met twee vrouwelijke, jongere collega’s die net in dienst zijn wat drinken en maakt ...
-
Staat van de Staat: ontslag vanwege misbruik van positie als BOA
In de Staat van de Staat van dit keer een toch wel bijzondere uitspraak. De arbeidsovereenkomst van een inspecteur van ILT wordt ...
-
De invloed van Trump op ons pensioen
Sterk dalende of stijgende aandelenkoersen zijn niet uniek. Ook tijdens de bankencrisis van 2008 en de coronacrisis in 2020 was ...
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.